Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ana brnabić, evropske kompanije

  Premijerkin momentum: Srbija nikad brže ka EU

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da će Srbija bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prava, ocenivši da zemlja nikada nije išla toliko velikom brzinom ka Evropskoj uniji kao sada.

  Na konferenciji za novinare sa zvaničnicima EU, posle sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbija-EU, Brnabić je rekla da je trenutno uspostavljen „momentum koji nije viđen ranije“.

  „U decembru smo otvorili klaster četiri i četiri poglavlja u okviru tog klastera, uspeli smo da napravimo revolucionarni pomak time što su građani glasali za promenu Ustava, za nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo. Nećemo da pravimo pauzu bez obzira na izbore“, kazala je Brnabić.

  Ona je kritikovala organizacije civilnog društva koje nisu podržale ustavne promene, a koje su, prema njenim rečima, „svakodnevno pričale da se bore za vladavinu prava i nezavisno sudstvo“.

  „Kada je došao taj dan, one su rekle ‘NE’, a mi smo, na čelu sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem izgurali to pitanje“, navela je.

  Na zajedničkoj konferenciji sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, Brnabić je navela da će Srbija raditi na tome da u junu bude otvoren klaster tri u pristupnim pregovorima i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja 2022. godine.

  Navela je da će vlast Srbije nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, javne uprave, reforme koje će dodatno ojačati tržišnu ekonomiju u Srbiji, ali i reforme u oblasti zelene agende.

  „Vladavina prava, reforma javna uprava, ekonomske reforme i zelena agenda, te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama“, dodala je.

  Brnabić je rekla i da Srbija „ostaje stabilna destinacija za investitore“ uprkos pandemiji koronavirusa.

  „Rast BDP Srbije u 2021. bio je 7,5 odsto, to je jedan od najboljih rezultata u Evropi. Prosečna plata će u decembru 2021. biti viša od 600 evra, čekamo još zvanične podatke. Strane direktne investicije u 2021. bile su 3,9 milijardi evra“, kazala je premijerka.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE