Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerika

  Predstavnici 16 američkih kompanija u Srbiji: Došli jer vide priliku za investiranje

  Neke od najvećih američkih kompanija su došle ovamo jer vide priliku za investiranje, izjavio je predsednik Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) Erik Stjuart koji boravi u poseti našoj zemlji sa predstavnicima 16 američkih kompanija.

  Ministar privrede Rade Basta izjavio je tokom razgovora sa predstavnicima ACEBA da je Srbija spremna da kompanijama iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) obezbedi najbolje uslove za poslovanje u regionu.

  Basta je tokom razgovora o jačanju privredne saradnje u sektorima u kojima postoje obostrani interesi, dodao i da kompanije iz SAD mogu očekivati „sveobuhvatnu podršku Ministarstva privrede i pomoć u realizaciji svake pojedinačne faze investicionih projekata u Srbiju“.

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, Basta je rekao da sa SAD „postoji prostor za intenziviranje privredne saradnje, pre svega u energetici, poljoprivredno-prehrambenom sektoru, IКT industriji, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“.

  Sastanku su, pored predsednika ACEBA Erika Stjuarta, prisustvovali i predstavnici 16 američkih kompanija, kao i predstavnici udruženja. ACEBA je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

  Stjuart: Sada je dobar trenutak, Otvoreni Balkan znači

  „Neke od najvećih američkih kompanija su došle ovamo jer vide priliku za investiranje, žele da prave biznis, njihova agenda je da ostvare profit i posluju uspešno“, izjavio je Stjuart u intervjuu za RTS.

  Reč je o kompanijama koje posluju širom sveta. I ovo je jedinstvena prilika za nas da se fokusiramo samo na Srbiju i da nađemo načine da ovde uspešno poslujemo.

  Na pitanje zašto su čekali toliko dugo, odgovara da je „sada dobar trenutak za to i kompanije treba da se osećaju komforno da investiraju, da budu uverene da postoji vladavina prava, da nema korupcije, da vlada podržava investicije i smatra ih dobrodošlim“.

  Prema njegovim rečima, američke kompanije su bile usmerene na neka druga tržišta, ali sada vide promenu. Vidimo da je ova vlada fokusirana na Zapad, na Ameriku, da teži Evropskoj uniji, što SAD takođe podržavaju, naglasio je.

  „Vidimo ideje kao što su inicijativa Otvoreni Balkan. Kako god se ta inicijativa zvala, ona mnogo znači. Jer Srbija nije velika ekonomija, a ova inicijativa čini regionalno tržište Zapadnog Balkana atraktivnijim“, ocenio je Stjuart.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE