Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljen i drugi deo kolekcije Wiener Städtische osiguranja

  Kuća legata je do 3. novembra domaćin četvorodelne izložbe sačinjene od radova iz bogate kolekcije savremene umetnosti Wiener Städtische osiguranja. Četvorodelna izložba Wiener Städtische osiguranja je naslovljena  „COLLECTING IS CONNECTING“ (Kolekcionarstvo povezuje) sa namerom da ukaže na moć i sposobnost umetnost da povezuje, posreduje i podstiče komunikaciju. Wiener Städtische osiguranje nedavno je predstavila i  drugi deo svoje kolekcije savremene umetnosti pod nazivom „Doživljaj prirode na razmeđi dva milenijuma“

  Kompanija ovom izložbom najavljuje pokretanje projekta „Wiener ART“, koji će kroz mnoštvo inicijativa biti stalno prisutan u kulturnom životu Srbije. Pored izložbi u gradovima Srbije, kompanija će intenzivno raditi i na promovisanju savremene umetnosti među mlađom populacijom i u sredinama gde javnost ređe ima priliku da se upozna sa delima savremene umetnosti naše zemlje. Sa željom da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je pre šest godina započelo otkup dela savremene umetnosti u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem. Jedinstvena kolekcija danas se sastoji od umetničkih slika, crteža, skulptura, grafika, fotografija, a sadrži i tri svetlosne instalacije.

  „Odgovorno ponašanje prema društvu jedan je od prioriteta naše kompanije, što smo pokazali nebrojeno puta do sada. Izložbom i čitavim projektom „Wiener ART“ pravimo korak više jer želimo da pomognemo da se široj javnosti predstave vrednosti savremene umetnosti. Želja nam je i da ukažemo na stvaralaštvo mladih umetnika koji su jedan od ključnih stubova našeg društva. Kulturno stvaralaštvo koje čini našu kolekciju dokazuje da srpska kultura prati svetske trendove i stalno se razvija“, izjavila je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

  Izložba „Doživljaj prirode na razmeđi dva milenijuma“ obrađuje  veoma raznolik i kompleksan pristup jednoj od najznačajnijih tema u istoriji umetnosti. Već od renesanse na ovamo, da ne pominjemo antički period, priroda je podsticala umetnike da istražuju najrazličitije fenomene koje njena raznolikost nudi umetnikovom oku. U vreme impesionizma taj interes je eksplodirao u scenu potpune posvećenosti  i uronjenosti u bogatstvo prirode da bi se taj eksplictni interes kasnije redukovao  i transponovao u oblast komercijalne umetnosti. Osnovna teza izložbe “Doživljaj prirode na početku novog milenijuma” jeste sklapalica veoma širokog dijapazona koja vodi, od isključivo slikarsko/estetskog, preko analitičkog, programski angažovanog do intervencionističkog i kontekstualnog. Ona ukazuje na to da umetnici pokazuju interes i manifestuju sposobnost da iz najrazličitijih uglova osvetljavaju probleme odnosa čoveka, društva i prirode u svim mogućim aspektima tih odnosa, a zatim i snažnu potrebu umetnika da se uvek i iznova bave prirodom kao nekom vrstom konstante u koordinantnom sistemu umetnosti.

  Sva umetnička dela biće izložena u Kući legata (Knez Mihajlova 46), koja je otvorena svakog dana osim ponedeljka, od 12 do 20 časova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE