Predstavljamo BIZmame: Žena, majka, kraljica MARINA KRIVOKUĆA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljamo BIZmame: Žena, majka, kraljica MARINA KRIVOKUĆA

  Poslovna mama trenutno ne nosi štikle i ne šminka se. Ne ustaje ujutru da namešta frizuru i pegla stvari za posao. Poslovna mama umesto poljupca na vratima i „Vidimo se u pet“, sada kaže „Dobro jutro, šta ćemo za doručak?“. Njene kolege za stolom sada su predškolci, osnovci, srednjoškolci… Na sastancima se priča o Pitagorinoj teoremi, uče se pesmice, prave se kolaži.

  Ipak, BIZmama mora i da radi. Istina je da njeno radno vreme nikada nije trajalo od 9h-17h, ali je sada možda mnogo teže nego pre da se sve obaveze usklade. Kroz našu akciju pod nazivom BIZmame upravo želimo da pokažemo svakodnevicu majke koja je u ovoj situaciji i učiteljica i kuvarica i uspešna poslovna žena, brižna majka i supruga i još mnogo toga.

  Predstavljamo još jednu BIZmamu Marinu Krivokuću, analitičara prodaje u Strateškom distributivnom području Srbija, Atlantic Grupe.

  Kako ste se prilagodili novim uslovima rada?

  Na početku je bilo jako teško uskladiti se i prilagoditi na nove uslove rada. U svakom trenutku se navikavamo na novu realnost koja zahteva brzo prilagođavanje. Nakon devet godina rada u Strateškom distributivnom Području Srbija, Atlantic Grupe, dinamičnost u poslu mi je svakodnevica. Kao lider na tržištu stalno se prilagođavamo novonastlim situacijama, da bismo mogli da unapredimo poslovanje, proizvode, usluge i da bismo diktirali trendove. S obzirom na to da radim na poziciji prodajni analitičar, prva sam koja vidi i isprati promene kod samih kupaca. Sa druge strane, majka sam troje dece različitog uzrasta, najstariji sin ide u prvi razred, mlađa ćerka (5) i sin (4) u vrtić. Sve to sada funkcioniše pod jednim krovom.

  Bilo je potrebno puno truda da se usklade svakodnevne poslovne obaveze sa organizovanjem slušanja nastave na televiziji i zadovoljenjem svih potreba male dece. Ali, uz rano ustajanje i večernju pripremu, moguće je sve postići.

  Spavam, malo, oko 5-6h, kako bih uspela da završim sve obaveze. Rutina u funkcionisanju mnogo doprinosi boljoj organizaciji – obedovanje, igranje, spavanje su uvek u određeno vreme. Novu  situaciju smo deci objasnili na njima razumljiv način, jer deca ovog uzrasta nisu dovoljno velika da jednostavno prihvate kada kažete da ne možete da se igrate sa njima, iako ste u istoj prostoriji i da morate da radite. To je jako  veliki izazov.

  Vrlo sam fleksibilna, i nastojim da napravim ravnotežu između privatnog i poslovnog. Ali sa troje dece oko sebe, nije uvek moguće da razdvojite vreme na radno i slobodno, već jednostavno moraju da se prepliću. Obim posla se značajno uvećao, s obzirom da pratim promene kod kupaca na dnevnom nivou, a za to je potrebno istorijsko znanje i vreme. Uz sve to na svakih 15 minuta dobijem po jednu “porciju zagrljaja”, kako moj sin kaže 😊.

  Da li ste otkrili neku novu SUPER MOĆ?

  Sve majke sa malom decom znaju sta je multitasking i to je naša super moć. Tokom rada od kuće, konstantno sam onlajn ili na telefonskoj vezi sa kolegama i koleginicama, radi se neprestano. Uz sve to potrebno je uskladiti i dečje potrebe, jer su deca stalno kod kuće, spremanje ručka, domaćih i ostale kućne obaveze. Bez super moći multitaskinga to ne bi bilo moguće.

  Ipak, onome čemu sam posvećena uvek dajem maksimum, i to me vodi do rezultata. Nove okolnosti na tržistu zahtevaju da brzo reagujemo na njih, da nastavimo da predlažemo koncepte i predviđamo kuda idu tržišni trendovi. Praćenje promena kategorija brendova i potreba potrošača dobija još više na značaju, analize koje koristimo su ključni faktori uspeha. Svesna svega toga, spremna sam da dajem više, jer je svaki poremećaj tržišta, ujedno i prilika. Uspevamo mnogo toga, a stižem da plešem sa decom, da zalivamo cveće, da hranimo ribice, da pravimo kolače a i da završim izveštaje. Ja sam uspela, ali Atlantic Grupa je organizovala i poseban webinar za sve roditelje kojima je trebalo stručno savetovanje na temu: Briga za decu, rad od kuće i školovanje u doba pandemije i kako sve to uskladiti.

  Da li postoje neke pozitivne strane ovakvog načina rada?

  Pozitivnih strana svakako ima. Recimo, vreme koje sam gubila u prevozu do posla, priprema dece sa školu i vrtić, spremanje užine za poneti, peglanje, pretvorilo se u slobodno vreme. Moj posao je takav da mogu da radim onlajn, na daljinu, kao i iz kancelarije. Srećna sam da mogu da budem uz svoju decu ceo dan. Iako obavljam posao čiji rezultati su svakodnevno u fokusu i  potrebna je dodatna koncentracija, blizina dece mi daje dodatnu snagu.

  Šta vam je najteže palo?

  Teško mi je palo što sam u nekim momentima morala da pravim kompromise. Kako je vreme prolazilo, cela porodica se prilagodila novim okolnostima, pa su i deca naučila da ne smetaju mami kada imam skajp poziv ili radim na bitnom izveštaju. Naravno, roditelji mi nedostaju.

  Savet za sve mame koje su u sličnoj situaciji:

  Mame, tajna je u sledećem: određivanje prioriteta i održavanje rutine, ali i velika podrška i razumevanje partnera. Budite jake i odlučne, moguće je uskladiti sve obaveze. Najvažnije je da volite ono što radite i deca će slediti vaš optimizam. Sreća zavisi od naših razmišljanja. Jednoga dana ćemo se ovoga sećati sa nostalgijom. A sad uživajte u sreći ovog trenutka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE