Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivše predsednike ŠTITIĆE doživotni imunitet

  Ruski poslanici usvojili su u prvom čitanju zakon kojim se garantuje imunitet bivšim predsednicima, što će, kako se smatra, koristiti aktuelnom šefu države Vladimiru Putinu.

  Prema tom dokumentu, koji je usvojen u prvom čitanju i čije se konačno usvajanje ne dovodi u pitanje, osoba koja je jednom bila na funkciji predsednika „ne može biti predmet krivičnog ili upravnog postupka, niti hapšena, pretresana ili saslušavana“.

  Taj imunitet, koji će uživati i članovi porodice bivših ruskih predsednika, odnosiće se i na njegovu imovinu, prevozna sredstva i komunikaciju, kao i na dokumenta koja mu pripadaju.

  Imunitet može biti ukinut samo ako je bivši predsednik optužen za izdaju ili drugo teško krivično delo i ako te optužbe potvrde Vrhovni sud i Ustavni sud, kao i dve trećine poslanika Državne Dume i isti broj gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta federacije.

  Taj dokument se ne odnosi na bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, precizirao je jedan od autora teksta Pavel Kračenjinikov, javlja agencija RIA Novosti.

  Ta inicijativa je pokrenula glasine u Rusiji o mogućem odlasku Vladimira Putina (68), ali ih je Kremlj odbacio, uveravajući da je predsednik dobrog zdravlja.

  Za sada je, pored Putina, samo jedan bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji je vodio zemlju od 2008. do 2012. godine.

  Medvedev koji je sada potpredsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, bio je predmet nekoliko antikorupcijskih istraga opozicionara Alekseja Navaljnog, koji ga optužuje da je primao mito od oligarha i da je na čelu carstva nekretnina.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE