Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravda za pretposlednje

  Za nama je pretposlednji vikend u ovoj 2018. godini. Uvek pamtimo i pominjemo one prve i poslednje stvari, a šta je sa pretposlednjima? Njima nikada ne pridajemo dovoljno pažnje, retko ih se uopšte i setimo. Ko još pamti pretposlednju cigaretu pre nego što je prestao da puši ili svoj pretposlednji ispit na fakultetu. Ipak, kada vratimo film, shvatimo da su nas možda baš neke od tih pretposlednjih stvari, sa začelja, pogurale i bile zaslužne za neke krajeve i početke.

  Ovaj pretposlednji vikend počeo je vešću da poznati voditelj Ivan Ivanović napušta Prvu televiziju. Kao povod on je naveo lične i profesionalne razloge i to da ne “želi da predstavlja dekor za lažnu slobodu”.

  “Nemam razloga da verujem da će vreme koje dolazi na Prvoj biti onakvo kakvo je bilo i ne postoji ništa što će moći da me uveri da će moći da se radi slobodno. Mislim da je situacija takva kakva je i ne želim da moje ime stoji uz sve što se desilo prilikom kupovine te televizije“,  rekao je poznati voditelj.

  U petak je emitovana pretposlednja emisija Ivana Ivanovića na Prvoj televiziji. Bio je to intervju sa glumcem Žarkom Lauševićem, intervju o kojem se priča. U ovom slučaju, pretposlednja stvar je nešto što će se pamtiti – pretposlednje za kraj i dostojanstven oproštaj.

  U vikendu za nama održani su i treći po redu protesti u Beogradu. Pod sloganom „Jedan od pet miliona“, na centralnim beogradskim ulicama protestovalo se u znak nezadovoljstva aktuelnom vlašću. Organizatori tvrde da je bilo više od 30.000 ljudi, a ministar policije prebrojao je 5.000. Sami odlučite kome ćete verovati. Naredni protest zakazan je u sledeću subotu, 29. decembra. (Pret)poslednji ili samo jedan u nizu – ostaje da se vidi…

  Možda ste baš ovog vikenda ispratili nekog dragog prijatelja ili rođaka koji je rešio da život nastavi u inostranstvu. Taj ispraćaj vam sigurno nije bio prvi, a sudeći po rezultatima Galupovog istraživanja neće biti ni (pret)poslednji. Naime, istraživanje je pokazalo je da Srbiju u ovom trenutku želi da napusti skoro polovina populacije između 15 i 29 godina, tačnije njih 46 odsto, bez ideje o povratku. Iste želje ima i 27 odsto visoko školovane populacije. Srbiju bi u narednim godinama moglo da napusti i do 25 odsto školovane i mlađe populacije, a čak i sa mogućim prilivom migranata koji u Srbiji žele da se nastane, ona će, kao i ceo Balkan, ostati u samom vrhu liste država kojima preti opasnost od masovnog “odliva mozgova”, pokazala je studija analitičko-istraživačkog centra Galup iz SAD.

  U inostranstvo iz Srbije ne odlaze samo oni koji traže bolje uslove za rad, nego i oni koji ovde ne mogu da dobiju adekvatno lečenje. Po svemu sudeći, u 2019. nastavlja se ta tradicija odlaska u inostranstvo na neophodne operacije i terapije. Ni prvi ni (pret)poslednji put. Tim povodom, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je novim budžetom za 2019. godinu predviđeno više novca za lečenje dece u inostranstvu, za retke bolesti, za izgradnju zdravstvenih ustanova i nabavku opreme.

  U međuvremenu, neće se graditi samo zdravstvene ustanove, nego i stadioni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proteklog vikenda sastao se sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske, a jedna od tema je bila i kandidatura za organizaciju Svetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu. Dogovoreno je formiranje inicijalnog organizacionog komiteta za kandidaturu za Evropsko prvenstvo 2028. i Svetsko prvenstvo 2030. Da bi se za tako nešto stvorili uslovi, prema Vučićevim rečima, osim izgradnje stadiona biće potrebna velika ulaganja u infrastrukturu i mnogo više hotela, što je po njegovoj oceni “ogroman posao”.

  “Spremni smo i već sledeće godine krećemo u izgradnju nacionalnog stadiona i više stadiona u različitim gradovima širom Srbije”, rekao je Vučić.

  Proteklog vikenda, ni prvi ni (pret)poslednji put, za predsednika Socijalističke partije Srbije ponovo je izabran Ivica Dačić, koji je bio i jedini kandidat. Na 10. stranačkom kongresu 2.700 delegata ponovo mu je ukazalo poverenje.  To je dovoljan razlog za nastup i poruku punu samopouzdanja. „Birajte me za predsednika, ne zbog mojih ambicija, nego ako mislite da sam vam potreban i ako samo koristan za partiju. Ali ako me birate, onda morate i da me slušate, to je valjda normalno“, rekao je  Dačić.

  Želimo vam da sa takvom verom u sebe uđete u pretposlednji ponedeljak u ovoj 2018. Pravda za pretposlednje!

  Srećan ponedeljak, svima koji slave!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE