Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poziv na razgovor je najbolja Božićna poruka

  Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da je potreban otvoreniji razgovor društva i svih verskih zajednica, kao i države i crkve.

  „Građanima Srbije – katoličkim, pravoslavnim i svim ostalim vernicima potreban je dubok i svestran dijalog. Moramo svi zajedno da preuzmemo odgovornost za izbor najboljih puteva za budućnost“, rekao je Hočevar u intervjuu za Večernje novosti od ponedeljka.

  On je ocenio da su upoznavanje, razgovor i saradnja jedini put za lečenje rana iz prošlosti.

  Na pitanje kako se katolici osećaju u Srbiji Hočevar je rekao da su oni verska i nacionalna manjina što ih navodi na veći angažman i čuvanje svojih specifičnosti.

  „Poteškoće nam prave istorijski sukobi koje su Srbi imali sa katoličkim narodima, svejedno da li je reč o Mađarima, Hrvatima, Albancima…Bez obzira na to sve nacionalne manjine u Srbiji se osećaju da su zaista u svojoj zemlji i daju joj veliki doprinos. Ne smemo zaboraviti da su razlike između pravoslavlja i katoličanstva minimalne“, naveo je on.

  On je kazao da svi događaji iz prethodnog veka, uključujući i ulogu (kardinala Alojzija) Stepinca „predstavljaju veliki poziv da ne zaboravljamo prošlost“.

  „Na ovom slučaju imamo priliku za vođenje fundamentalnog dijaloga. On je veoma važan za bolje razumevanje Istoka i Zapada i dve crkve“, naveo je Hočevar.

  Hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE