Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poziv frilenserima: Birajte PORESKI MODEL pa na javnu raspravu sa Malim

  Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), zajedno sa Udruženjem frilensera i Timom „Kreni-Promeni“ poziva frilensere da glasaju za dva modela zakona o oporezivanju njihovih primanja, a onaj koji dobije najviše glasova biće stavljen na javnu raspravu i ponuđen Ministarstvu finansija, saopštilo je to udruženje.

  Prvo ponuđeno je rešenje iz Severne Makedonije, koje podrazumeva plaćanje 10 odsto poreza, a drugi je model „najpovoljnije evropske poreske destinacije za ovaj sektor“, za koji u UZUZ kažu da bi motivisao ne samo domaće, već i strane državljane, „čime bi se dodatni novac slio u Srbiju“.

  Zakonski predlog biće ponuđen na elektronsko izjašnjavanje potpisnicima peticije „Zaštitimo frilensere“, a nakon toga će biti i održana javna rasprava na koju će biti pozvan ministar finansija Siniša Mali, najavio je UZUZ.

  Konačan predlog nakon toga biće upućen Ministarstvu finansija i Vladi Srbije.

  Povodom najave naplate poreza i pretnje prekršajnim i krivičnim sankcionisanjem, UZUZ podseća da je načelan stav da svi moraju platiti porez i poštovati zakon, ali ističe da u ovom slučaju očigledno problem naplate nije samo na onima na koje se zakon odnosi, već i kod onih koji primenjuju i donose propise.

  U UZUZ smatraju da porez neće moći da se sada naplati od svih, već da će doći do „treniranja strogoće“ na nekoliko primera koji će biti kažnjavani za primer, kako bi se ostali zaplašili.

  „Mnogi frilenseri i pored obraćanja poreskim upravama nisu dobijali adekvatne informacije, a sada se dovode u situaciju da se naplatom poreza u poslednjih pet godina ugrozi egzistencija desetina hiljada porodica“, ocenjuju u tom udruženju, uz zaključak da su najgore prošli oni koji su poštovali zakon i platili porez.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE