Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poverenica: DISKRIMINATORNI oglas za posao – TRAŽE studente do 26 godina

  Oglas za posao za studente do 26 godina je diskriminacija, mišljenje je poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

  Poverenica je donela mišljenje da je oglas za posao u kom se navodi da su traženi kandidati studenti do 26 godina, diskriminatoran i da takav oglas treba biti uklonjen.

  Oglas je prošle godine objavila jedna omladinska zadruga, ali se slični oglasi mogu pronaći na stranicama više omladinskih zadruga, piše Radnik.rs.

  U opisu posla je navedeno da će se radnici javljati na telefon i asistirati dostavljačima i restoranima sa pitanjima koja imaju, odgovarati krajnjim kupcima i pratiti situaciju na terenu. Radno vreme je, kako se navodi, fleksibilno, radi se i vikendom i u smenama. U oglasu je navedeno da se traže kandidati – studenti do 26 godina.

  Udruženje građana „Radnik“ se obratilo se Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, državnom organu formiranom na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, za mišljenje povodom ovog oglasa jer se u ovom slučaju traže kandidati određene životne dobi, navodi portal.

  Kako se ukazuje, članovi studentsko-omladinske zadruge mogu biti osobe do 30 godina starosti, ali su Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđene manje stope poreza za studente do 26 godina (na redovnom školovanju) u odnosu na nezaposlena lica do 30 godina.

  „Poslodavcu je, dakle, jeftinije da angažuje studente do 26 godina nego starije radnike, ali se postavlja pitanje da li poslodavac može na konkursu da traži kandidate do 26 godina i da li to predstavlja diskriminaciju“, navodi portal.

  Neposredna diskriminacija starijih

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti se u toku postupka obratila omladinskoj zadruzi koja je objavila oglas za izjašnjenje.

  U mišljenju Poverenice dostavljenom portalu Radnik.rs navodi se da je objavljivanjem spomenutog oglasa prekršen Zakon o zabrani diskriminacije.

  Naime, kako se navodi u mišljenju, omladinska zadruga je trebalo da dostavi dokaz Poverenici da propisane godine života predstavljaju „stvarni i odlučujući uslov“ imajući u vidu prirodu posla, ili da je u pitanju afirmativna mera prema teže zaposlivim kategorijama stanovništva.

  „Omladinska zadruga nije dokazala da starosno doba predstavlja stvarni i odlučujući uslov za objavljivanje oglašenog posla, odnosno nije dokazala da bi svrha koja bi se postigla postavljanjem ovakvog uslova bila opravdana“, navodi se u mišljenju.

  Osobe i preko 26 godina mogu odgovorno i kompetentno da obavljaju spomenuti posao. „Stoga, postavljanje ovakvog uslova predstavlja neposrednu diskriminaciju osoba starijih od 26 godina i direktno ih eliminiše iz konkurencije za posao“, piše u mišljenju Poverenice.

  Preporuka Poverenice za zaštitu ravnopravnosti u ovom slučaju je da omladinska zadruga ukloni sporni oglas sa stranice i da ubuduće ne objavljuje oglase za posao koji sadrže diskriminatorne uslove za zaposlenje.

  Lice koje smatra da je pretrpelo diskriminaciju može, prema Zakonu o zabrani diskriminacije, da podnese Povereniku pritužbu. Na osnovu te pritužbe, Poverenica daje mišljenje i preporuke.

  Ako lice kome je preporuka upućena ne postupi po preporuci, odnosno ne otkloni povredu prava, Poverenik mu izriče meru opomene. Ako ne otkloni povredu prava u roku od 30 dana od dana izricanja opomene, Poverenik može o tome izvestiti javnost.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE