Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potrebni bilioni da Kina i Indija ukinu ugalj

  Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Švedskoj i Centralnoevropskog univerziteta u Austriji proučavali su vladine planove za postepeno izbacivanje uglja širom sveta i otkrili da više od polovine takvih planova uključuje novčanu kompenzaciju pogođenim stranama.

  Ova planirana kompenzacija na globalnom nivou iznosi 200 milijardi dolara, ali ne uključuje Kinu i Indiju, dva najveća korisnika uglja koji trenutno nemaju planove za postupno ukidanje.

  Studija pokazuje da bi to koštalo više od dva biliona dolara, ako Kina i Indija odluče da postupno ukinu ugalj onoliko brzo koliko je potrebno za postizanje pariskih klimatskih ciljeva i da plate sličnu kompenzaciju.

  Džesika Džejvel, profesorka sa univerziteta Čalmers kaže da Indija i Kina imaju više od polovine svetskih elektrana na ugalj, a studija otkriva da bi, da ove zemlje usvoje politike kompenzacije slične onima koje već postoje, procenjeni iznos kompenzacije za obe zemlje bio 2,4 biliona dolara za cilj od dva stepena Celzijusova i 3,2 triliona dolara za cilj od 1,5°C.

  Veliko je pitanje otkud tako velike sume novca.

  Danas se otprilike polovina svih kompenzacija finansira iz međunarodnih izvora kao što je Partnerstvo za pravednu energetsku tranziciju (JETP).

  „Rasprave o troškovima ublažavanja klimatskih promena često se fokusiraju na ulaganja u tehnologije obnovljivih izvora energije – ali takođe vidimo da je od suštinske važnosti pozabaviti se društvenim implikacijama opadanja fosilnih goriva kako bi se omogućile brze tranzicije“, kaže Lola Nacke, sa austrijskog univerziteta, jedan od autora studije.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE