Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  stan

  Potpuno drugačije: Ovako je trebalo da izgleda Beograd na vodi po projektu iz 1995. (FOTO)

  Beograd na vodi, novo urbano naselje pored reke od samog početka izgradnje podelilo je javnost, na one kojima se dopada i na one kojima je on ruglo i spomenik starom Beogradu i duhu grada.

  Oni koji osporavaju projekat u koji je uloženo milijarde evra, smatraju da je sve trebalo drugačije uraditi, te da visoki soliteri zaklanjaju stari deo grada, koji predstavlja „pravu“ prestonicu.

  Ono što je malo poznato javnosti je da je projekat nastao jako davno, još početkom 20. veka kada su ruske arhitekte pored Save videle nove stambene blokove. Takođe, sedamdesetih i osamdesetih godina postojala je ideja da Beograd pored reke postane deo gradskog jezgra, ali se od te ideje odustalo, jer je fokus stavljen na razvoj Novog Beograda i  njegove urbanizacije.

  BEOGRAD NA VODI

  Pogled na Beograd na vodi sa Kalemegdana. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/MO)

  Još davne 1985. godine u Galeriji SANU bila je predstavljena izložba na kojoj je na mestu današnjeg Beograda na vodi predstavljena kulturna celina koja je trebalo da bude kulturne središte nekadašnje Jugoslavije i današnje Srbije.

  „Europolis“ ostao nedosanjani san

  Na društvenim mrežama se pojavila fotografija idejnog projekta „Europolis“ iz 1995. koji je trebalo da bude realizovan do 2000. godine, a na njoj se vidi potpuno drugačiji izgled ovog dela grada. Niske zgrade, lokali i prodavnice uz samo šetalište, muzeji, škole…

  „Europolis” koji je uradio Institut CIP je bio kratkog veka jer je poslužio samo kao predizborno obećanje SPS i ubrzo je zamro. Nosilac liste za lokalne izbore i za gradonačelnika Beograda Milutin Mrkonjić je 2008. godine ponovo medijski oživeo „Europolis”, ali je neuspehom na izborima ta ideja ponovo zaboravljena.

  Ova ideja će kod socijalista ponovo da se javi tokom izborne kampanje 2008. godine kada je Milutin Mrkonjić u izbornim spotovima obećao da će se „Beograd spustiti na reke“.

  „Posle toga se oslobađa zlatni prostor između mostova, poznatiji kao Europolis“, rekao je Mrkonjić tokom kampanje dok je govorio o projektima u tom delu Beograda.

  vučić

  Beograd na vodi (BIZLife)

   

  U zamisli gradonačelnika Mrkonjića, koja je nosila radni naslov “Beograd na Savi 2000” nije bilo nikakvog ozbiljnog urbanističkog istraživanja. I vlasti posle 2000. imale su ideju izgradnje Savskog amfiteatra, ali je sve ostalo utopija, tvrde mnogi.

  Ideja o Beogradu na vodi koji se danas gradi pojavljuje 12. aprila 2012. kao predizborno obećanje Aleksandra Vučića, kandidata SNS. Tada je Vučiću tokom izborne kampanje pomogao i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani koji je tada došao u Beograd.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE