Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisano i zvanično: Srbija će skladištiti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike. Osim toga, potpisan je i ugovor između „Srbijagasa“ i mađarske kompanije „MVM CEEnergy“, na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime, tačnije 500 miliona kubika gasa.

  Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

  „Srbija će u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine, rekao je Mali. Srbija će po ugovoru u oktobru moći da povlači tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika gasa dnevno, i u martu tri miliona kubika“, precizirao je Mali.

  Količina od 500 miliona kubika gasa biće dovoljna

  To će biti sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji, istakao je Mali.On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugi iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

  On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugi iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

  Dodao je da će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.

  Mali, takođe, nije želeo za sada da kaže koliko će biti iznos anaranžmana, već je rekao da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj uplatiti 65,7 miliona evra da rezerviše skladišta.

  Šta sve obuhvata aranžman?

  Ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, dodao je Mali.

  Ministar Sijarto je ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

  Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

  Dogovoreno skladište od 500 miliona m3 gasa za Srbiju u Mađarskoj

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE