Dogovoreno skladište od 500 miliona m3 gasa za Srbiju u Mađarskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogovoreno skladište od 500 miliona m3 gasa za Srbiju u Mađarskoj

  Mađarska će pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladište gasa.
  Dogovoreno je da Srbija u Mađarskoj skladišti 500 miliona kubnih metara gasa, što će omogućiti stabilnost snabdevanja zemlje tokom nastupajuće zime, saopštio je u Budimpešti ministar finansija Siniša Mali.

  “To skladište krenućemo da punimo do kraja juna. Nama će biti na raspolaganju da povlačimo tri miliona kubnih metara gasa dnevno u oktobru, po šest miliona u novembru, decembru, kao i po šest u januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu”, rekao je Mali posle razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine te zemlje Peterom Sijartom.

  Istakao je da građani Srbije po pitanju snabdevanja gasa za predstojeću zimsku sezonu mogu da budu spokojni.

  Siniša Mali

  Siniša Mali

  “Tranzit gasa teče nesmetano iz Srbije ka Mađarskoj i obratno i mi ćemo se truditi da tako ostane i u budućnosti”, rekao je Mali.

  On je naveo da se Mađarska saglasila i da Srbija može da kupuje gas i od Mađarske, ali i iz drugih zemalja.

  “Bili su razumni da nam daju obe mogućnosti i mi ćemo se u narednim danima opredeliti za jednu od njih”, kazao je Mali.

  Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je posle sastanka sa Malim da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladište gasa.

  “Mi imamo više od šest miliona kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period… Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora”, rekao je Sijarto.

  On je naveo da je bezbednost snabdevanja energijom “praktično pitanje”, a ne “ideološka fraza”, i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor.

  Dogovoren projekat povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom

  “Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata”, rekao je Sijarto.

  Kazao i da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina.

  “Ali to na duge staze za obe zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbeđuju i razmenjuju još veći kapaciteti”, izjavio je.

  Mađarska protiv embarga na rusku naftu

  U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće glasati za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

  “EU treba da pruži rešenje za taj naš problem i posle tog rešenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog saveta”, naveo je Sijarto.

  On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.

  Ruske kontramere pogurale cenu gasa

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE