Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  plata

  Poslodavci: Povećanje minimalca moguće ako se smanje dažbine na plate

  Da bi privreda mogla da isplati povećanu minimalnu cenu rada, nužno je umanjenje poreza i doprinosa na zaradu. Ovakav stav iznelo je čak 87% preduzeća u anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije.

  Pregovori Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu treba da počnu prvih dana avgusta, a Unija tradicionalno pre početka pregovora istražuje stavove preduzeća o ovoj temi.

  Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca 68,3 odsto ili pet odsto više nego prošle godine složilo se sa ocenom da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada.

  Više od 31 % smatra da nema uslova za povećanje minimalca

  Nešto manje od trećine poslodavaca (31,7 odsto) smatra da za povećanje minimalca ne postoje uslovi.

  Od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca, najveći deo (19,8 odsto) smatra da je optimalno povećanje između devet i 12 odsto.

  To znači da bi neto minimalna mesečna zarada iznosila oko 41.500 dinara.

  Za povećanje do pet odsto izjasnilo se 4,5 odsto, od šest do osam odsto njih 12,4 odsto, od 13 do 15 odsto prihvatilo bi 12,7 odsto anketiranih, a rast minimalca iznad 15 odsto podržava 17,8 odsto poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.

  Računica, Pixabay

  Računica, Pixabay

  Кao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate.

  Sledeća mera koja bi bila značajna za privredu je povećanje neporezivog dela zarade, a zatim i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, navela je u saopštenju Unija poslodavaca.

  Od preduzeća koja su ocenila da nema uslova za povećanje minimalne cene rada, ubedljiva većina (81 odsto njih, odnosno četvrtina ukupnog broja anketiranih) smatra da bi time ugrozili poslovanje preduzeća.

  Smanjenje broja zaposlenih najavljuje 39 odsto, odnosno više od 12 odsto od ukupnog broja učesnika u anketi.

  U anketi Unije poslodavaca Srbije učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 radnika.

  Šta kažu sindikati?

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će minimalna zarada biti povećana za 12, 13, a možda i 14 odsto, ali tako da ne optereti poslodavce i ne ugrozi dolazak stranih investitora.

  Naime, taj teret će na sebe preuzeti država koja će za to godišnje izdvajati 300 miliona, objasnio je Vučić tada.

  Sindikati su ukazali da su nezadovoljni predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da minimalac za sledeću godinu bude 40.000 dinara ukazujući da ne bi smeo da bude ispod 50.000 dinara.

  Pregovori o visini minimalne cene rada za narednu godinu, prema zakonu počinju u avgustu, a iznos se mora utvrditi do 15. septembra. Minimalac je ove godine iznosio oko 35.000 dinara.

  Vučićev minimalac od 40.000 neprihvatljiv za sindikate: Mogući generalni protesti

   

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE