Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  penzija u nemačkoj

  Poslednji trenutak: Zašto oni koji treba da se penzionišu već danas treba da raskinu radni odnos?

  Za one koji ispunjavaju uslove za penzionisanje u 2022, posebno prevremeno, ili starosno kod žena, poslednji je trenutak da odluče da li će u penziju.

  Vladimir Stanković, direktor sektora za ostvarivanje prava u Fondu PIO, rekao je za RTS da se pravo na penziju ostvaruje po prestanku osiguranja, u odnosu na dan prestanka osiguranja – narednog dana se ostvaruje pravo na penziju.

  Kod prevremenih penzija, za razliku od starosne penzije, predviđen je manji broj godina života u odnosu na godine života predviđene za starosnu penziju, istakao je Stanković. Za one koji ispunjavaju uslove za penzionisanje u ovoj godini, posebno prevremeno, ili starosno kod žena, poslednji je trenutak da odluče da li će u penziju ili će nastaviti da rade.

  Gužvi kakvih je bilo kada se svake Nove godine granica penzionisanja pomerala za 6 ili 8 meseci, odavno nema.

  Koji su uslovi?

  Žene će od ovog 1. januara raditi dva meseca duže, tako da će u starosnu penziju moći sa 63 i po godine, ako to žele.

  Direktor sektora za ostvarivanje prava u fondu PIO Vladimir Stanković rekao je za RTS da se pravo na penziju ostvaruje po prestnaku osiguranja, u odnosu na dan prestanka osiguranja – narednog dana se ostvaruje pravo na penziju.

  „Ako lice želi da ostvari pravo na penziju prema uslovima predviđenim za 2022. godinu, neophodno je da podnese zahtev zaključno sa 31. decembrom, a ostvarivanje prava u ovoj godini bi podrazumevalo da radni odnos prestane 30. decembra“, rekao je Stanković.

  Može da raksine radni odnos 30. decembra, jer zahtev može da podnese i preko pošte koji radi 31. decembra, a može i elektornskim putem, preko elektronskog šaltera.

  Prema njegovim rečima, bitno je da se do kaja godine podnese zahtev. „Naši šalteri rade zaključno sa 30. decembrom“, kaže Stanković.

  Duže od deceniju i po, svake godine menjaju se uslovi penzionisanja. Poslednja velika promena je to što će od iduće godine, žene kao i muškarci u prevremenu penziju moći tek sa četrdeset godina staža.

  Stanković napominje da je kod prevremenih penzija, za razliku od starosne penzije, predviđen manji broj godina života u odnosu na godine života predviđene za starosnu penziju.

  „U ovoj godini muškarci ostvaruju pravo na prevremenu penziju sa 59 godina i šest meseci i 40 godina staža, sledeće godine to je 60 godina života i 40 godina staža, što se tiče žena – one u ovoj godini ostvaruju sa 59 godina života i staža 39 godina i 8 meseci, a sledeće godine 59 godina i šest meseci života i 40 godina staža“, objasnio je Stanković.

  Kakvo je interesovanje za prevremeno penzionisanje?

  Kumulativni broj lica koja ostvaruju pravo na prevremenu penziju se povećava, rekao je Stanković i dodao da je sada to oko 58.000 lica, kumulativni broj raste iz godine u godinu oko 3.000 – to dalje znači da na godišnjem nivou oko 10.000 hiljadu ljudi podnese zahtev, a ima i broj lica koja su preminula, a prethodno su bili korisnici prevremene penzije.

  Procena je da se penzionisanje bebi-bum generacije završilo 2021. godine, postavlja se pitanje potvrđuju li to podaci iz ove godine.

  Stanković kaže da je broj penzionera povećan u zadnje dve godine. „To su lica koja su ostvarivala pravo na penziju sa 65 godina života i ako uzmemo u obzir da je neka prethodna bila na nivou od 80.000, prošle oko 78.000 – trebalo bi da bude oko 90.000, videćemo do kraja godine“, zaključio je Stanković.

  Pomeranja starosnih granica i potrebnog staža za penzionisanje ušla su u mirniju fazu i kako zakon predviđa trajaće sve do 2032. godine, kada će i žene, kao muškarci u starosnu penziju moći tek posle 65. rođendana.

  Od 1. novembra prosečna penzija biće veća za 2.787 dinara

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Branislav Božić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE