Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posledice inflacije: Francuzi neće govedinu, već najjeftiniju svinjetinu

  Francuski potrošači sve više vode računa o troškovima tako da manje kupuju ribu i organsku hranu i kupuju jeftinije meso kako bi uštedeli, rekao je izvršni direktor najvećeg evropskog maloprodajnog prehrambenog lanca Karfura, Aleksandar Bompar.

  On je rekao i da su rasprave ekonomista o tome kada će inflacija dostići vrhunac uzaludne i da treba imati u vidu novi štedljivi pristup potrošača kupovini, prenosi Rojters.

  Bompar je naveo da potrošači biraju prema najnižim cenama, i okreću se rasprodajama.

  „Neću da kupujem govedinu, već najjeftiniju svinjetinu, neću da kupujem ribu, neću da kupujem organske proizvode“, naveo je Bompard primer kako razmišljaju kupci.

  Bompar kaže i da se Karfur i njegovi konkurenti u prehrambenoj industriji prilagođavaju novom štedljivom načinu razmišljanja promotivnim kampanjama za zamrzavanje cena niza svakodnevnih proizvoda.

  Inflacija je porasla na rekordne nivoe u najvećim privredama tokom prošle godine, prvo zbog problema u snabdevanju tokom korone, a od nedavno zbog skokova u cenama energenata tokom rata u Ukrajini, napominje Rojters.

  Inflacija „pušta korenje“

  Inflacija je u Francuskoj dostigla 6,8 odsto u julu, što je najviša stopa od kada je Francuska počela da koristi metodologiju Evropske unije za izračunavanje ranih 1990-ih.

  Francuska je pritom rasteretila potrošače više od drugih zemalja evrozone tako što je ograničila cene gasa i struje uz povećanje plata za državne službenike i penzionere i subvencija za siromašne.

  Govoreći na istom okruglom stolu, šef francuske banke Kredi-Mutjuel, Nikolas Teri, rekao je da novi nivo inflacije „pušta korenje“ i da će ići znatno iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto.

  „Mislim da ćemo imati inflaciju od oko tri ili više“, rekao je Teri, navodeći kao razloge to što kompanije vraćaju fabrike iz inostranstva nakon kovida i tranziciju ka zelenoj energiji.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE