Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švajcarska

  Posle dva veka odustali od neutralnosti i uveli sankcije Rusiji

  Švajcarska će usvojiti sankcije Evropske unije protiv Rusa uključenih u vojnu akciju Moskve u Ukrajini i zamrznuti njihovu imovinu, saopštila je vlada, čime je ova država odustala od svog istorijski neutralnog statusa.

  Švajcarska je usvojila finansijske sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

  „S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezni savet je 28. februara doneo odluku da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. februara“, navodi se u saopštenju vlade.

  Švajcarska je takođe usvojila finansijske sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje stupaju na snagu odmah, navodi se u saopštenju.

  „Švajcarska ponovo potvrđuje svoju solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom; ona će isporučivati zalihe pomoći za ljude koji su pobegli u Poljsku“, saopštila je vlada.

  Švajcarski predsednik Ignasio Kasis rekao je u nedelju da je „veoma verovatno“ da će Švajcarska slediti politiku EU.

  Švajcarska je morala da bira između pokazivanja solidarnosti sa Zapadom u vezi sa, kako kaže, teškim kršenjem međunarodnog prava Moskve i održavanja svoje tradicionalne neutralnosti za koju kaže da bi je mogla učiniti potencijalnim posrednikom.

  Ali suočila se sa sve većim pritiskom da se jasno stavi na stranu Zapada protiv Moskve i usvoji kaznene sankcije.

  Švajcarska je tako odlučila da odustane od neutralnosti koju je kao političku poziciju brižljivo čuvala još od 1815. godine, pa i tokom 2. svetskog rata.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE