Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  poskupeti

  FED opet podigao kamatnu stopu: Ovih 5 stvari će POSKUPETI

  Da bi se borile protiv inflacije, američke Federalne rezerve su povećale referentnu kamatu za 0,75 odsto drugi put zaredom na sednici završenoj kasno sinoć.

  Odluka je doneta u nastojanju da se suzbije rekordno visoka inflacija bez izazivanja recesije.

  Podizanja referentne stope na prekonoćne pozajmice na raspon od 2,25-2,50 posto, odnosno za po 75 baznih poena u junu i julu, predstavljaju naoštriju uzastopnu akciju od kada je FED počeo da koristi kamatu na prekonoća sredstava kao glavni alat monetarne politike početkom 1990-ih, prenosi CNBC.

  Kamata na federalna sredstva najdirektnije utiče na stopu koju banke međusobno naplaćuju jedna drugoj na kratkoročne zajmove, i unosi se kao trošak u mnoštvo bankarskih proizvoda kao što su hipoteke, krediti za automobile i kreditne kartice. S ovim povećanjem, kamata na federalna sredstva je sada na najvišem nivou od decembra 2018.

  Akcije na berzi su skočile u maksimalnom procentu nakon što je predsednik FED-a DŽerom Pauel ostavio otvoreno pitanje o sledećem potezu centralne banke na sastanku u septembru, rekavši da će to zavisiti od ekonomskih podataka.

  Evo kojih pet stvari koje će poskupeti građanima SAD.

  1. Kreditne kartice

  Pošto Federalne rezerve povećavaju kamatne stope, godišnja stopa kreditnih kartica će se verovatno povećati tokom nekoliko ciklusa naplate, tj rata. To znači da će morati da se platiti više za sve neizmirene dugove po kreditnoj kartici koji ne budu otplaćeni do kraja meseca.

  2. Auto krediti

  Oni koji daju kredite za automobile koriste referentnu stopu Fed-a da odrede kamatnu stopu koja se plaća. Ovo neće uticati na one koji su već zaključili dogovor, ali će novi krediti za automobile verovatno postati skuplji, piše CNBC.

  3. Hipoteke sa varijabilnom stopom

  Referentni pokazatelj FED-a indirektno utiče na stope na hipoteke sa varijabilnom kamatnom stopom. Većina vlasnika kuća ima hipoteke sa fiksnom kamatnom stopom, tako da na njih ne utiče povećanje kamatnih stopa osim ako ne refinansiraju ili zatraže novi zajam.

  4. Studentski krediti

  Povećanje stope neće uticati na korisnike studentksih kredita u Americi jer kamatne stope za ove zajmove utvrđuje Kongres, na osnovu desetogodišnjeg stanja u Trezoru. Osim toga, postoji zamrzavanje kamata na studentske kredite koja je i dalje na snazi, sve do 31. avgusta, što bi moglo biti produženo.

  5. Ostali krediti sa varijabilnom kamatnom stopom

  Građani SAD moći će da očekuju povećane troškove za kredite sa varijabilnom stopom keš kredita i stambenih kredita.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE