Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Iza sebe ostavio skandale i GUBITKE od 2 mlrd. $: Ko je bivši direktor KREDIT SVIS-a?

  Credit Suisse saopštio je u sredu da izvršni direktor Thomas Gottstein daje ostavku posle dve ipo godine na toj poziciji, pošto je najavio „razočaravajuće“ rezultate, pad prihoda i neto gubitak u drugom kvartalu.

  Ovo su najnoviji znaci da švajcarska banka sa najvećim poslovanjem još nije završila sa nizom problema poslednjih godina.

  Banka sa sedištem u Cirihu saopštila je da će Ulrich Koerner koga je Gottstein doveo u njen upravni odbor iz rivalskog UBS-a prošle godine, preuzeti kormilo od ponedeljka.

  Credit Suisse je takođe najavio novi „strateški pregled“ koji će između ostalog imati za cilj smanjenje troškova.

  Credit Suisse

  Gottstein, sa 23 godine u bankarstvu, naveo je „lične i zdravstvene razloge“ koji su prevagnuli da ponese ostavku i poziciju preda Koerneru, koji je takođe radio za Credit Suisse ranije u svojoj karijeri.

  Sveukupno, Credit Suisse je prijavio neto gubitak od 1,6 milijardi švajcarskih franaka (oko 1,7 milijardi dolara) u drugom kvartalu, u odnosu na profit od 253 miliona franaka u kvartalu pre godinu dana. Prihodi su pali za 29 odsto na 3,6 milijardi.

  Ogromni gubici

  Sve u svemu, navodi Credit Suisse, „kombinacija geopolitičke situacije nakon ruske invazije na Ukrajinu i značajnog monetarnog pooštravanja od strane glavnih centralnih banaka kao odgovor na zabrinutost inflacije nastavila je da dovedi do povećane volatilnosti i averzije klijenata prema riziku.

  Takođe je rečeno da je trenutno tržišno okruženje „imalo negativan uticaj na aktivnosti klijenata i u upravljanju bogatstvom i u investicionoj banci“. To su dve najvažnije operacije banke. Credit Suisse je saopštio da je povećanje kreditnih raspona izazvalo gubitak od skoro četvrt milijarde dolara u njenom portfoliju finansiranja sa leveridžom.

  Cirih (Pixabay)

  „Naši rezultati za drugi kvartal 2022. su razočaravajući, posebno u investicionoj banci, a na njih su takođe uticale veće odredbe za sudske sporove i druge stavke prilagođavanja“, rekao je Gottstein.

  Credit Suisse je naišao na niz problema poslednjih godina, uključujući loše opklade na hedž fondove i špijunski skandal koji uključuje UBS. Takođe, švajcarski sud je prošlog meseca kaznio banku sa više od 2 miliona dolara jer nije sprečila pranje novca povezano sa bugarskom kriminalnom bandom pre više od 15 godina.

  Gottstein je mesecima bio pod pritiskom dok je nastavio da beleži uzastopne kvartalne gubitke i pokušavao da se oporavi od debakla Archegos i Greensill. On je preuzeo vođstvo banke sredinom februara 2020. od Tidjane Thiam nakon njegove ostavke i skandala Spygate koji je uključivao tadašnjeg šefa poslovanja za upravljanje bogatstvom Iqbal Khan, koji je potom dao ostavku da bi se kasnije pridružio UBS-u.

  Glavni akcionari su sve češće pozivali na Gottsteinovu ostavku, iako je Aksel Leman, koji je predsedavao bankom od početka ove godine, čvrsto branio Gottsteina do ovog trenutka.

  Niz skandala

  Tokom njegovog kratkog mandata, ugledna banka sa sedištem na ciriškom Parade Place postala je poznata kao finansijski institut sa najviše skandala u Evropi, ako ne i u svetu.

  Bilo da se radilo o kolapsu hedž fonda Archegos sa zaduživanjem, prodaji loših Greensill investicija prepunih toksičnih dugova ili uništavanju dokumenata koji ga povezuju sa ruskim oligarsima, to je izbacilo čitav niz ružnih naslova .

  Interni izveštaj koji ispituje neke od propusta utvrdio je da su stav i kultura banke prema upravljanju rizikom potpuno neprikladni za svrhu i puni rupa.

  Thomas Gottstein

  Međutim, kratak pokušaj da brod ne potone pod novim predsedavajućim dovedenim od britanskog zajmodavca Lloyds-a nije uspeo, piše Fortune.

  Vest o Gottsteinovom odlasku pomogla je da se podigne raspoloženje u akcijama Credit Suisse, koje su pale za 42 odsto svoje vrednosti u poslednjih 12 meseci. Akcije su bile druge najbolje na indeksu blue chip SMI, trgovajući 1,6 odsto više na sednici u sredu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE