Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  posao

  Početna plata 1.000 EUR, državna služba, ali niko posao NE ŽELI. Zašto?

  Hrvatsko Ministarstvo pravde i uprave raspisalo je 25. maja konkurs za posao za 22 pozicije, među kojima i za višeg informatičkog konsultanta, stručnjaka za informacione sisteme u pravosuđu, sa početnom platom od oko 8.000 kuna (nešto više od 1.000 EUR).

  Niko im se nije javio. Tražili su i šefa Službe za međunarodnu saradnju i razvoj i unapređenje normativnog okvira. Javio se jedan kandidat. Početna plata ovde je oko 9.000 kuna neto (1.200 EUR), piše Jutarnji list.

  Kako piše ovaj portal, problemi s tržištem rada s kojima su suočeni privatnici, koji više ne mogu da nađu domaću radnu snagu u zanimanjima koja su deficitarna pa sve češće uvoze strane radnike, sve se više prelivaju i na državnu službu.

  Nekada je sigurnost privlačila ljude

  Nekada je sigurnost radnog mesta bila privlačna, posebno u krizama, kada je privatni sektor bio primoran da otpušta radnike, a danas, kada je situacija takva da radnika nedostaje svuda, niko ne želi da radi za državu gde su prosečne plate relativno male i gde se ne napreduje po zaslugama, nego po podobnosti, pa se za odabrane i izmišljaju radna mesta kako bi uopše mogli da napreduju, navodi se.

  Početna plata administrativnog osoblja sa srednjom stručnom spremom iznosi oko 5.000 kuna (660 eur), a stručni saradnici zarađuju oko 6.000 kuna (800 eur). Sistam plata uređen je nejednako, pa se često događa da se za isto radno mesto u različitim službama plata razlikuje, zavisno od toga da je li reč o državnoj upravi, agencijama ili javnoj službi.

  Tako da i kvalitetniji kadar često ne može da bude nagrađen za dobar posao, pa takvi službenici ili beže u agencije i sisteme koji imaju bolje koeficijente ili idu da rade kod privatnika nakon što steknu znanje u državnoj službi.

  Sve manje zaposlenih u javnim službama

  Kako piše Jutarnji list, u Hrvatskoj je broj radnika u javnom i državnom sektoru veliki, ali kada se pogleda samo uža državna uprava, odnosno službenici u ministarstvima, ne računajući policajce, vidljiv je trend opadanja broja zaposlenih.

  U samo tri meseca ove godine ministarstva su ostala bez 165 ljudi, a u odnosu na godinu dana broj zaposlenika smanjen je za 324, pa je krajem marta bilo zaposleno 16.435 osoba. Procene su da će veliki broj administrativnog osoblja otići u panziju u narednom periodu.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE