Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Donald Tramp, kazna

  Preti mu federalna krivična istraga: Trampu PROPADA posao sa Truth Social i gubi milijarde USD?

  Federalna krivična istraga preti predloženom spajanju preduzeća za društvene medije bivšeg predsednika Donalda Trampa i kompanije za kupovinu posebne namene „Digital World Ackuisition Corp“. Taj posao bi kombinovanoj kompaniji dao pristup milijardama dolara na javnim tržištima.

  Kompanija „Digital World Ackuisition Corp.“ otkrila je u podnesku o hartijama od vrednosti da je 16. juna saznala da je svaki član njenog upravnog odbora dobio sudske pozive od federalne velike porote u Njujorku.

  Velika porota želi slične dokumente koje je Komisija za hartije od vrednosti tražila u svojoj već objavljenoj građanskoj istrazi, rekao je DWAC. Kompanija je u petak i sama primila sudski poziv sa sličnim zahtevima. Uz to je dobila i druge zahteve koji se odnose na komunikacije, pojedince i informacije koji uključuju Rocket One Capital.

  DWAC je takođe otkrio da je član odbora, Brus J. Garelik, rekao menadžmentu da će podneti ostavku prošle srede. Garelik je objasnio da njegova ostavka „nije rezultat bilo kakvog neslaganja sa operacijama, politikom ili praksom Digital World“, navodi se u dokumentaciji kompanije.

  Garelik je naveden kao glavni direktor strategije za Rocket One Capital. Veb stranica kompanije je u ponedeljak ujutro bila prazna. Na njoj je pisalo: „Sajt će uskoro biti dostupan. Hvala na strpljenju!“

  Istraga i sudski poziv ugrožavaju njihov posao

  DWAC je upozorio da bi sudski pozivi i istrage Securities and Exchange Commission (SEC) i američkog Ministarstva pravde mogli da odlože ili čak spreče njegovo spajanje sa Trampovom kompanijom društvenih medija.

  Akcije kompanije pale su za više od 9 odsto. One su u oktobru skočile iznad 90 dolara nakon što je objavljen dogovor sa Trampovom grupom.

  Donald Tramp, posao

  Donald Tramp, posao (AP Photo/John Raoux, File)

  Ovaj razvoj događaja je poslednja politička glavobolja za Trampa, piše CNBC. Zbog javnih saslušanja koje je održao komitet koji ispituje pro-Trampov napad na Kapitol 6. januara, Tramp se suočava sa intenzivnim ispitivanjem zbog svoje navodne uloge u zaverama za poništavanje rezultata izbora 2020. godine. On takođe razmišlja da uđe u trku za Belu kuću 2024.

  Trump Media & Technology Group objavila je u oktobru da je pristala na spajanje sa DWAC-om. Krajnji cilj je da Trampova kompanija „postane kompanija koja se kotira na berzi, podložna odobrenju regulatora i dioničara“. To spajanje bi omogućilo Trampovoj platformi društvenih medija, Truth Social, preko milijardu dolara kapitala i sopstveni listing na berzi. Akcije DWAC-a su u to vreme porasle.

  Ko vodi Trampovu kompaniju?

  Trampovu kompaniju predvodi bivši poslanik GOP Devin Nunes, koji je bio jedan od najlojalnijih Trampovih branilaca u Kongresu. „Truth Social“ je već pokrenut. Bivši predsednik ju je osnovao kao alternativu Tviteru, koji ga je zabranio zbog njegovih tvitova 6. januara. On je u to vreme plasirao priču da su mu izbori ukradeni.

  Istraga i sudski pozivi predstavljaju najnoviji zastoj za takozvani SPAC. U pitanju je tip fiktivne kompanije stvorene za prikupljanje kapitala na javnim tržištima kapitala sa krajnjim ciljem kupovine ili spajanja sa privatnom firmom.

  Sud

  Sud (Pixabay)

  Jedna od prvih kritika stigla je od senatorke Elizabet Voren, D-Mas. Ona je u novembru urgirala kod predsednika SEC-a Gerija Genslera. Navela je da je DWAC „možda počinio kršenje hartija od vrednosti tako što je vodio privatne i neotkrivene rasprave o spajanju već u maju 2021. godine, dok je izostavio ove informacije u dokumentaciji SEC-a i drugim javnim izjavama.”

  Akcije DWAC-a izgubile su više od polovine svoje vrednosti u 2022. godini.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE