Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fejsbuk

  Dizni, Fejsbuk i JP Morgan našli način kako da OMOGUĆE zaposlenima pravo na ABORTUS

  Velike kompanije, uključujući Dizni, JP Morgan i Fejsbuk u vlasništvu Mete rekle su da će pokriti putne troškove zaposlenih zbog abortusa. Milioni američkih žena suočava se sa ograničenim pristupom. Taj potez usledio je posle presude Vrhovnog suda SAD kojom je poništeno ustavno pravo na abortus.

  Druge kompanije, poput Amazona, već su najavile slično kao pomoć svojim radnicama.

  Nakon presude sve veći broj kompanija je potvrdio da će pokriti putne troškove kroz svoje planove zdravstvenog osiguranja za zaposlene koji napuste svoju matičnu državu da bi abortirali.

  Dizni je saopštio da je osoblju rekao da prepoznaju uticaj presude Vrhovnog suda. Zbog toga su ostali posvećeni pružanju pristupačne zdravstvene zaštite, uključujući planiranje porodice i reproduktivnu negu, „bez obzira gde žive“.

  Dizni zapošljava oko 80.000 ljudi u svom odmaralištu na Floridi. Tu je guverner već potpisao zakon o zabrani abortusa posle 15 nedelja trudnoće. On bi trebalo da stupi na snagu 1. jula.

  Bankarski gigant JP Morgan je takođe rekao svojim zaposlenima u SAD da će pokriti putne troškove za medicinske usluge. Uključiće „legalne abortuse“, navodi se u dopisu od 1. juna u koji je videla novinska agencija Rojters.

  „Fokusirani smo na zdravlje i dobrobit naših zaposlenih. Želimo da obezbedimo jednak pristup svim beneficijama“, rekla je portparolka banke.

  Posao, abortus (Pixabay)

  Posao, abortus (Pixabay)

  I druge kompanije najavile pomoć za abortus

  Druga vodeća američka investiciona banka, Goldman Sachs, takođe je rekla da će pokriti putne troškove za zaposlene koji moraju da odu u drugu državu da bi izvršili abortus od 1. jula, navodi Rojters.

  Kompanija za društvene mreže Meta saopštila je da namerava da nadoknadi putne troškove tamo gde je to zakonom dozvoljeno, „zaposlenima kojima će biti potrebni za pristup zdravstvenoj zaštiti van države“.

  „U procesu smo procene kako to najbolje učiniti s obzirom na pravne složenosti koje su uključene“, dodao je portparol.

  Ostale kompanije koje su nagovestile da će preduzeti slične korake su izdavač Vogue Conde Nast, brend farmerki Levi Strauss i kompanije za prevoz Lift i Uber. Lift je takođe rekao da će zakonski zaštititi vozače u slučajevima abortusa.

  Nekoliko drugih kompanija, uključujući Amazon, veb-sajt Yelp i bankarski gigant Citigroup, već je reklo, pre odluke Vrhovnog suda, da će nadoknaditi zaposlenima koji putuju kako bi zaobišli lokalna ograničenja za abortus.

  Izvršni direktor Yelp-a Džeremi Stopelman naveo je na Tviteru da odluka suda „dovodi zdravlje žena u opasnost“, dodajući da „poslovni lideri moraju da govore“.

  Posao

  Posao (Pixabay)

  Kompanijama prete zbog pokrivanja putnih trškova zaposlenima

  Abortus neće automatski postati ilegalan u SAD, ali će sada pojedinim državama biti dozvoljeno da odlučuju da li i kako da dozvole abortus. Ukupno 13 država je već usvojilo „zakone o pokretanju“, koji stupaju na snagu nakon što se poništi „Roe v. Wade“, kako bi se abortus zabranio.

  Više od 20 država preduzima korake da ograniči pristup, prema Guttmacher institutu.

  Kompanije koje nude da pokriju troškove putovanja u drugu državu radi procedure verovatno će se suočiti sa odgovorom republikanaca protiv abortusa.

  Zakonodavci u Teksasu već su zapretili Citigroup-u i Liftu pravnim posledicama. Predsednik Državne republikanske partije Met Rinaldi pozvao je republikance da ne koriste usluge Citi-ja.

  Abortus je pitanje koje izaziva velike podele u SAD. Nedavno istraživanje Pew-a pokazalo je da 61 odsto odraslih kaže da bi abortus trebalo da bude legalan stalno ili većinu vremena, dok 37 odsto kaže da bi trebalo da bude ilegalan sve vreme ili većinu vremena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE