Poreznici "prate" imovinu 1.000 najbogatijih građana Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poreznici “prate” imovinu 1.000 najbogatijih građana Srbije

  Pod “lupom” Poreske uprave Srbije nalazi se trenutno više od 1.000 građana čiji se imovina uparuje sa podacima o njihovim ostvarenim prihodima, kako i predviđa Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu koji je počeo da se primenjuje.

  Reč je o najbogatijima, odnosno onima koji su u prethodne tri godine stekli imovinu koja je za oko 150.000 evra veća od njihovih tadašnjih prihoda. Kod njih se obavlja sveobuhvatna analiza rizika, za šta je zadužena specijalizovana organizaciona jedinica Poreske uprave, piše Politika.

  To što je više od 1.000 građana na proveri, međutim, ne znači, da će svi biti i u postupku kontrole. Pogotovo ukoliko njihovi prijavljeni prihodi odgovaraju vrednosti za koju je imovina fizičkog lica uvećana, objašnjavaju za Politiku u Republičkoj poreskoj upravi.

  U postupku primene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu uprava će utvrđivati vrednost celokupne imovine fizičkog lica u zemlji i inostranstvu. I to tako što će koristeći sve raspoložive podatke iz svojih i evidencija drugih institucija u zemlji, kao i iz eksternih izvora, uključiti i dostupne podatke iz “poreskih rajeva”.

  Ako se u postupku utvrđivanja porekla imovine i prijavljenih prihoda, utvrdi da postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo, dostavljaju se potrebne informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova, Poreskoj policiji, Javnom tužilaštvu i drugim nadležnim organima.

  Imena “službena tajna”

  Na konstataciju da javnost nikada do sada nije saznala sudbinu bogatih koji su i ranijih godina nelegalno sticali imovinu i prihode, odnosno da li su procesuirani, da li su im oduzete kuće jahte, stanovi, hoteli…napominju da je Poreska uprava dužna da postupa u skladu sa članom sedam Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i da čuva kao službenu tajnu svaki dokument, informaciju ili druge činjenice o poreskom obvezniku.

  Iz pomenutih razloga se nisu saopštavali podaci o osobama koje su bile predmet kontrole, kao ni rezultati kontrole.

  Sve organizacione jedinice Poreske uprave, uključujući i Sektor za utvrđivanje porekla imovine i posebnog poreza podnose redovne izveštaje direktorki Poreske uprave, koji se dostavljaju nadležnom Ministarstvu finansija.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE