Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Porez na plate manji za jedan procenat

  Ministar finansija Siniša Mali kaže da je doneta odluka da se porez na zarade smanji sa 63 na 62 odsto, a da će se naredne godine razmotriti dalje rasterećenje.

  „Prostora za dalje smanjenje poreskog opterećenja prosečne neto plate ima, ali smo obazrivi jer ne smemo da ugrozimo teško stečenu fiskalnu stabilnost i opšti makroekonomski ambijent“, rekao je Mali, komentarišući izveštaj Fiskalnog saveta o tekućim ekonomskim kretanjima i preporukama za projekciju budžeta za 2019. godinu.

  On je rekao, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, da je, osim te odluke doneto niz drugih mera koje će rasteretiti privredu, kao što su promena načina proračuna poreske amortizacije i ukidanje pojednih naknada.

  Mali je rekao da mu je „izuzetno drago što taj nezavisni državni organ potvrđuje ekonomske rezultate Vlade Srbije i da je u nekim projekcijama za narednu godinu optimističniji nego Ministarstvo finansija“, navodeći da su projekcije Fiskalnog saveta da će rast BDP ove godine biti 4,4 odsto, a to je više nego što je predvidelo ministarstvo.

  On se slaže sa projekcijama saveta, koje kažu da se javni dug približava „bezbednoj zoni od 50 odsto BDP“ i da očekuje da se, ukoliko se prevremeno otplate pojedini krediti, dug spusti i ispod 50 odsto. Predviđeno je da deficit za sledeću godinu, kako je rekao, bude 0,5 odsto BDP, odnosno oko 28 milijardi dinara.

  „U budžetu za narednu godinu planiramo 25 milijardi dinara više za javne investicije, jer želimo da ulažemo u infrastrukturne projekte.“

  To je u apsolutnom iznosu 208 milijardi dinara i biće utrošeni za izgradnju puteva, mostova i železnice, rekao je Mali, ističući da će tokom 2019. godine sistemski biti uređeno usklađivanje penzija i plata.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE