Poreska UPOZORAVA: Ko zakasni JEDAN DAN, plaća ceo dug sa kamatom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poreska UPOZORAVA: Ko zakasni JEDAN DAN, plaća ceo dug sa kamatom

  Poreska uprava u Srbiji upozorila je privrednike koji su prošle godine prihvatili pomoć države da im se odlože porezi i doprinosi na zarade zaposlenih za četiri meseca, da će im se ako zakasne jedan dan, zaračunati ceo iznos duga sa kamatom.

  Rok za uplatu ističe 10. februara

  Rok za uplatu prve rate poreza i doprinosa dospeva sutra, 10. februara i to će, prema rečima zastupnice udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Milene Amon biti novi udarac privrednicima.

  Država je prošle godine zbog pandemije virusa korona kroz dva paketa pomoći privredi odložila poreze i doprinose na zarade zaposlenih za četiri meseca do februara ove godine i omogućila da se plate u 24 mesečne rate.

  “Mnogi nemaju ni posla ni novac i dospeće ove rate će mnoge firme ‘sahraniti'”, rekla je Amon.

  Očekivalo se da će se pandamija završiti do sredine godine

  Dodala je da se u vreme prihvatanja državne pomoći očekivalo da će se pandemija završiti do sredine godine i da će se poslovanje normalizovati.

  Istakla je da država ne odgovara na zahteve privrednika da se odloženi porezi otpišu, a da su mnoge države u Evropi u vidu pomoći dodeljivale bruto plate, odnosno nisu tražile da na dodeljene neto plate poslodavac plati poreze i doprinose.

  Amon je rekla da će kod uplate poreza biti i tehničkih problema jer se četiri rate uplaćuju na različite pozivne brojeve i ako se pogreši verovatno će se tretirati kao zakašnjenje u otplati.

  Kriza traje duže nego što se moglo pretpostaviti

  Direktor turističke agencije Sabra travel Vladimir Vlaho rekao je da ima teškoća u obezbeđenju novca za odložene obaveze jer kriza traje duže nego što se moglo pretpostaviti.

  “Odlaganje poreza i doprinosa bila je prošle godine velika olakšica, ali kako se pandemija nije završila i posla nema, očekivali smo da se ta odluka o pomoći revidira i obaveze otpišu“, rekao je Vlaho.

  Dodao je da je, u situaciji kada nema posla, svaka suma para opterećenje i da su to, najvećim delom obaveze koje se odnose na radnike kojima su obezbedjivane plate iako nije bilo posla zbog čega su krajem godine otpušteni.
  Pre pandemije smo imali 50 radnika i morali smo da otpustio 95 odsto, rekao je Vlaho.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Slobodan

   Svaja cast Drzavi. Dok traju mere protiv kovida, prete ljudima koji su vec na ivici egzistencije

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE