Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POPIS stanovništva u oktobru: Ova pitanja će PRVI PUT biti postavljena građanima

  Popis stanovništva u Srbiji  biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine, a biće uvedeno i nekoliko novina, među kojima i najvažnija- da će prvi put u popisu biti elektronski upitnici, umesto papirnih.

  Ove godine pred građanima biće i nekoliko novih pitanja, kojih nije bilo na prethodnim popisima.

  Popis stanovništva „od vrata do vrata“

  Metod sprovođenja popisa će i dalje biti tradicionalan, od vrata do vrata, gde će popisivači prvo od građana prikupiti podatke a zatim ih uneti ih u elektronske obrasce na svoim laptopivima, rekla je za BIZLife pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević.

  “Korišćenje elektronskih obrazaca omogućilo nam je da značajno smanjimo broj popisivača, sa oko 40.000 u prethodnom popisu na 15.000, zatim i zadržavanje popisivača u domaćinstvu i  da dobijemo kvalitetnije podatke imajući u vidu činjenicu da su osnovna pravila logičke kontrole ugrađena u aplikaciju za unos podataka”, objasnila je ona.

  Snežana Lakčevič, RZS

  Snežana Lakčevič, RZS

  Preliminarni rezultati Popisa biće objavljeni u roku od mesec dana od završetka terenskog prikupljanja podataka (do kraja novembra 2022.), a konačni rezultati će se objavljivati u skladu sa planom publikovanja, sukcesivno, počev od aprila 2023. do juna 2024. godine.

  Još nekoliko novina u načinu sprovođenja popisa

  Novina ove godine biće i to, kako je najavila Lakčević, da će terenska realizacija popisa prvi put trajati mesec dana, za razliku od ranije prakse kada je popisivanje trajalo dve nedelje.

  Popis se priprema i sprovodi u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima, odnosno države imaju obavezu da određena pitanja uključe u sadržaj popisnih obrazaca kao što su pol, mesto rođenja, državljanstvo …..

  Međutim, pored međunarodnih preporuka rukovodimo se i nacionalnim potrebama, odnosno zahtevima korisnika u međupopisnom period, ističe sagovornica.

  Koja nova pitanja će biti postavljena građanima?

  Jedna od novina odnosi se na građane Srbije koji su živeli u inostranstvu godinu dana ili duže.

  U prethodnom popisu postavljeno je samo pitanje o godini povratka u Srbiju, a sada će popisivači tražiti podatak i kada su otišli iz zemlje.

  „Cilj je da vidimo u koje države najčešće naši građani odlaze, u kom periodu i koliko se prosečno zadržavaju, odnosno borave“, objasnila je Snežana Lakčević.

  Jedno novo pitanje i za muškarce

  Takođe, novina se odnosi i na broj dece.

  “U prethodnim popisima smo samo žene pitali koliko su dece rodile , a sada ćemo  na zahtev istraživača pitanje o broju biološke dece postaviti i muškarcima”, ističe sagovornica.

  Popis 2022. će prvi put obezbediti podatke o  ukupnom broju zgrada sa stanovima, kao i teritorijalu distribuciju zgrada prema osnovnim karakteristikama  (vrsta i starost zgrade, materijal spoljnih zidova, opremljenost instalacijama vodovoda, grejanja …).

  Prvi put će u Popisu 2022. biti uspostavljen mehanizam za povezivanje popisnih i geoprostornih podataka na nivou kućnog broja čime će se obezbediti uslovi za agregiranje popisnih podataka po najmanjim prostornim jedinicama.

  Zgrada, ilustracija

  Zgrada, ilustracija

  Na terenu 15.000 popisivača, evo ko može da se prijavi:

  Za potrebe terenske realizacije popisa RZS će angažovati više od 20.000 učesnika, i to 2.200 instruktora i 15.000 popisivača.

  RZS će u petak 22. jula objaviti javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače, a Javni poziv je otvoren dve nedelje, odnosno do 5. avgusta

  Zainteresovani građani se za rad u Popisu u svojstvu popisivača prijavljuju isključivo preko interneta, i to popunjavanjem elektronske prijave na sajtu Zavoda (www.stat.gov.rs) ili sajtu Popisa (popis2022.stat.gov.rs), o čemu se obaveštavaju u javnom pozivu.

  Laptop, podaci

  Laptop, podaci

  Popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka i da obiđu teren sa instruktorom.

  Od 1. do 31. oktobra dužni su da popišu sve jedinice popisa (stanove, domaćinstva i lica), na teritoriji koja im je dodeljena, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.

  Sa njima će se zaključivati ugovor o privremenim i povremenim poslovima (nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri) ili ugovor o dopunskom radu (lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca).

   

  Popis stanovništa u oktobru, evo koje nas NOVINE čekaju

   

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE