Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bilans tragedije: Osam rudara se ugušilo, SSSS tvrdi – nedovoljne mere zaštite

  Osam rudara je stradalo, dok je 21 povređen u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje. Resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je da u rudniku nije došlo do eksplozije, već da su se rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. Niko od povređenih rudara nije životno ugrožen.

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se osam nastradalih rudara ugušilo zbog visoke koncentracije metana.

  Snimljen svaki sekund

  „Poginulo je osam rudara rudnika ‘Soko’. U 4.10 sati su se ugušili. Nije bilo nikakve eksplozije. Porast metana je bio tako visok da su se ugušili“, kazala je ona u izjavi novinarima ispred rudnika.

  Istakla je da je ovaj „metanski rudnik“ opskrbljen sa svom potrebnom opremom, te da se sprovodi monitoring. „Imamo sve što se dešavalo. Svaki sekund u rudniku je snimljen“, rekla je Mihajlović.

  Naglasila je da će država pomoći svim porodicama nastradalih u svemu što je potrebno, a pomoći će i njihove kolege rudari iz čitave Resavce.

  „Iza osam rudara ostalo je dvanaestoro dece, a jedna beba se rodila početkom godine. Naša obaveza je da učinimo sve za porodice ovih ljudi“, kazala je Mihajlović.

  Direktor: Viša sila, rudnik ima najsavremiji monitoring

  Direktor JP PEU Resavica, Saša Spasić rekao je da je u trećoj smeni došlo do tzv. prodora metana prilikom redovnog procesa proizvodnje. „U trećoj smeni je bilo 67 rudara, ali nažalost osmoro je preminulo“, rekao je on.

  Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković kazao je da je došlo do izdvajanja metana iz komore potkopa zbog čega je došlo do gušenja rudara.

  On je kazao da se sve iznenadno desilo i da je u pitanju „viša sila“, ističučući da je rudnik „Soko“ jedan od najsavremenijih rudnika tog tipa u Evropi po pitanju monitoringa.

  „Obišao sam dosta rudnika u Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini ovakav monitoring nema nijedan rudnik“, izjavio je Milinković.

  Naglasio je da se neprekidno kontroliše gasno stanje u jami i to ne samo metana, već i ostalih prisutnih gasova, tako da se u slučaju bilo kakve promene sprovode preventivno mere iz dela bezbednosti na radu.

  Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u toj bolnici pregledan 21 povređen rudar.

  „Dvojica su upućena na dalja ispitivanja u niški klinički centar, a dvojica su puštena na kućno lečenje. Trenutno je u našoj bolnici 17 povređenih rudara, svi su van životne opasnosti i u stabilnom stanju“, rekao je Vidić.

  SSSS: Mere zaštite – nedovoljne

  Savez samostalnih sindikata Srbije izrazio je žaljenje zbog nesreće u rudniku uglja „Soko“ kod Soko Banje i ocenio da su mere zaštite i bezbednosti zdravlja na radu, koje su sprovedene u tom rudniku, bile nedovoljne.

  „I ova, kao i ranije nesreće u tom rudniku, svedoče o nedovoljno sprovedenim merama zaštite i bezbednosti zdravlja na radu, zbog čega Savez još jednom upozorava nadležne organe da se one moraju striktno poštovati i da uslovi rada moraju omogućiti bezbedan i zdrav rad“, navedeno je u pismu upućenom ministarki rudarstva i energetike i direktoru tog rudnika.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE