Polovina niških firmi U MINUSU i za svaku imaju "opravdanje"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Polovina niških firmi U MINUSU i za svaku imaju “opravdanje”

  Prva tri meseca ove godine sa pozitivnim bilansom poslovalo je šest javnih preduzeća u Nišu, dok je šest bilo u minusu, navodi se u izveštajima o poslovanju.

  U gubitku su Tržnica, Gorica, Gradska toplana, Mediana, Gradska stambena agencija i Nišstan.

  Tradicionalni gubitaš – pogrebno preduzeće Gorica, 31. marta bilo je u minusu od 4,5 miliona dinara, a sekretarka za komunalne delatnosti Vladislava Ivković kaže da je preduzeće u ovakvom stanju jer i dalje postoje sudski sporovi koje vode sa radnicima.

  Iznenađujuće je bilo da je gubitak u prvom tromesečju prikazan i u izveštajima Mediane, a Ivkovićeva kaže da je razlog tome slabije poslovanje sektora Zelenila.

  Iako su prihodi i rashodi srazmerno ostvareni u iznosu od 23 posto, osnovni razlog za ostvarenje gubitaka je pad prihoda u sektoru Zelenila zbog dužeg perioda sa niskim temperaturama. Mogu da kažem da je gubitak od 325.000 za preduzeće kao što je Mediana i neznatan, objasnila je sekretarka.

  Toplana je u gubitku od 150 miliona, a sekretarka to objašnjava “načinom finansiranja usluge i fakturisanja obaveza po osnovu enerenata”.

  Tržnica je u prvom kvartalu poslovala sa gubicima od skoro 3 miliona dinara. I prethodnih godina u prvom kvartalu bio je gubitak zbog sezonskog karaktera delatnosti pa preduzeće i planira takav rezultat, navela je.

  Gubitke u Toplani objašnjavanju načinom fakturisanja i finansiranja usluge. Gorica je već godinama u finansijskom limbu, dok je od skoro finansijska situacija nestabilna i u Tržnici.

  Gradska stambena agencija je prva tri meseca ove godine poslovala sa gubitkom od 3,2 miliona dinara.

  Kod ovog preduzeća postoji odstupanje ostvarenih prihoda od vrednosti planiranih Programom poslovanja za 2019. godinu, s obzirom na to da je u 2018. okončan postupak prodaje izgrađenih stanova za socijalno stanovanje na lokaciji u Ulici Majakovskog u Nišu, navodi se u izveštaju.

  Nišstan je bio u još većim gubicima, pa su ona u prvom kvartalu iznosila 7,2 miliona dinara, ali se u izveštaju navodi da je poslovanje u granicama planiranog i da su isplaćivali plate.

  Ivkovićeva kaže da se očekuje da će u drugom kvartalu preduzeća bolje poslovati.

  Na sednici Gradskog veća na kojoj su usvojeni izveštaji o poslovanju u prvom kvartalu, rečeno je da je ostalih 5 preduzeća koji su u nadležnosti Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj poslovalo pozitivno – Naissus, Objedinjena naplata, Parking servis, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju Niša.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE