Poljski šamar Rusima: Nema produžetka ugovora s Gaspromom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljski šamar Rusima: Nema produžetka ugovora s Gaspromom

  Poljska državna gasna kompanija saopštila je da je obavestila ruski Gasprom da neće produžiti dugoročni ugovor o uvozu gasa posle njegovog isteka za tri godine.

  Poljska radi na smanjenju svoje zavisnosti od ruskih energetskih izvora, koje je Moskva ponekad koristila kao sredstvo političkog pritiska na svoje partnera, navodi AP.

  U okviru napora za smanjenje zavisnosti je i sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, kao i razvoj novog gasovoda sa Norveškom za isporuke iz Severnog mora.

  Poljska kompanija PGNiG saopštila je da je, u saglasnosti sa odredbama sporazuma, poslala obaveštenje Gaspromu, koji kontroliše ruska država, da će ugovor biti prekinut 31. decembra 2022. godine.  Kompanija je navela da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.

  Više puta je Poljska navodila da su finansijske odredbe ugovora sa Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi. Poljska koristi oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Prema ugovoru sa Gaspromom obavezana je da godišnje uvozi oko 10 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE