Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šel je pre četiri godine odustao, ali BiH opet kreće u potragu za naftom

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je da ponovo podstakne istraživanja na potencijalnim nalazištima nafte i prirodnog gasa, pa će raspisati tender za odabir partnera koji bi vodio taj projekat.

  Entitetski ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je novinarima da je vlada donela odluku da u narednih 15 dana bude raspisan međunarodni tender za odabir partnera koji će investirati u dalja istraživanja i voditi celi projekat.

  Zainteresovanim parterima na raspolaganju je dokumentacija za čije preuzimanje treba platiti 20.000 dolara. Ona se zasniva na ranijim istraživanjima koja su pokazala da u BiH ima nafte i gasa na četiri lokaliteta ukupne površine nešto veće 5.000 kvadratnih kilometara.

  Odabir strateškog partnera za nastavak istraživanja trebalo bi da usledi u roku od šest meseci.

  Multiancionalna firma Šell ranije je vodila projekat istraživanja potencijalnih nalazišta nafte u BiH, ali je od projekta odustala 2015. godine, bez konkonkretnog obrazloženja.

  Preliminarne procene stručnjaka Šela bile su da su najzanimljiva potencijalna nalazišta na području Dinarida gde bi nafte moglo biti na dubinama između četiri i osam hiljada metara, a u takvim okolnostima u svaku potencijalnu bušotinu trebalo bi uložiti do 75 miliona dolara.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE