Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suncokret

  Poljoprivrednici sumnjaju da će ove godine „leći“ subvencije za suncokret

  Zahtevi za isplatu subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, podnose se od 14. oktobra do 14. novembra, a novac za isplatu, kako je obećala država, obezbeđen je u tekućem budžetu, izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić.

  On je agenciji Beta rekao da bi javni poziv za predaju dokumentacije Upravi za agrarna plaćanja trebalo da se raspiše ove nedelje, a mogu je dostaviti proizvođači ili uljare kojima je prodat suncokret.

  „Kada smo protestovali, pre dva meseca, tražili smo od države da obezbedi minimalnu, garantovanu cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu. Pošto su uljare pristale da plate oko 65, država je trebalo da doplati još osam dinara kako bi se dostigla tražena cena, ali ne znam kako su izračunali da treba da plate 7,8 dinara, tako da je minimalna cena 72,8 dinara. Mi smo odlučili da je prihvatimo“, rekao je Savić.

  Dodao je da sve uljare ne plaćaju suncokret po istoj ceni i da će proizvođači koji tu uljaricu prodaju po višoj ceni od 65 dinara dobiti manju subvenciju od države.

  Savić je rekao da je od uljare dobio akontnu cenu od 67 dinara po kilogramu. „Pošto su mi platili veću cenu, dobiću manje od države koja će namiriti samo razliku od 67 dinara do 72,8 dinara po kilogramu“, rekao je Savić.

  Istakao je da cena od 72,8 dinara proizvođačima omogućava da pokriju troškove proizvodnje i obnove setvu suncokreta.

  Savić je rekao da ostaje sumnja da li će država subvenciju isplatiti ove godine, iako je tako obećano, ili će taj dug preneti u sledeću godinu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE