Politika: Tri investitora tužila Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Politika: Tri investitora tužila Srbiju

  Protiv Republike Srbije trenutno se vode tri investicione arbitraže, kažu za „Politiku” u Državnom pravobranilaštvu.

  Procesi su pokrenuti pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova sa sedištem u Vašingtonu. Ročišta je moguće, po dogovoru. zakazati i u Parizu.

  Srbiju su ovom sudu tužili kompanija „Mera invest” sa Kipra, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, „Kunsttrans” iz Austrije i „Energozelena” iz Belgije. U slučaju „Mera invest”, Marko Mišković, sin vlasnika „Delta holdinga” Miroslava Miškovića, 26. januara ove godine tužio je Srbiju sudu u Vašingtonu. Povod za spor bio je poreski dug od 320 miliona dinara.

  Drugi spor koji se vodi protiv Srbije pokrenula je austrijska kompanija „Kunsttrans”, a predmet spora je ugovor iz 2006. godine, kojim se ovo preduzeće obavezalo da obezbedi skladište za smeštaj umetnina Narodnog muzeja u vreme dok traje rekonstrukcija muzeja.

  Treći arbitražni spor protiv Srbije pokrenula je belgijska „Energozelena”. Još u novembru 2014. „Energozelena” je presavila tabak zbog, kako tvrde, sistematskih propusta Srbije da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE