Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Likvidacija

  POLITIKA PRE PRIVREDE? Investitor „pobegao“ iz Bosilegrada

  Posle godinu dana rada, bugarska tekstilna kompanija Kalinel nedavno je odustala od najavljenog ulaganja dva miliona evra u Bosilegradu. Prekinula je proizvodnju, odnela mašine i otpustila 104 radnika.

  Prema ugovoru potpisanom u oktobru prošle godine, Bugari su od države dobili 750 hiljada evra subvencija da otvore 250 radnih mesta. Oni taj novac nisu iskoristili, kažu u Ministarstvu privrede, ali ističu da je šteta što ljudi nisu zaposleni.

  Do kraja septembra u pogonima nekadašnje konfekcije Kobos za bugarskog investiora radila su 104 radnika i zarađivali između 22.000 i 30.000 dinara.

  „Sve je bilo dobro do 28. septembra, kada je finansijski direktor rekao da se prekine proizvodnja i da se ne radi više, sve je bilo urađeno, radili smo nalog za decembar““, kaže Mitko Jovančov.

  Nije bilo lako dovesti investiora u jednu od najnerazvijenih opština, kaže Nevenka Kostadinova iz Opšteg udruženja preduzetnika Bosilegrada (SNS), koja je učestvovala u pregovorima s Kalinelom i dodaje da na lokalu nije bilo spremnosti za saradnju. Bilo je, spekuliše se, borbe za politički uticaj.

  „To nema veze s borbom za prevlast na lokalu. Lokalna samouprava je pružala otpor od početka, ovde investicije nisu dobrodošle. Investitor je trpeo pritiske. Godinu i nešto dana je radio, na kraju se pokupio i otišao“, kaže Kostadinova.

  Pritiska nije bilo, tvrdi predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i ističe da je problem nerešeno pitanje vlasništva nad pogonom koji je bugarski investitor koristio i trebalo da otkupi. Oko vlasništva se spore opština i Jumko, inače u vlasništvu države.

  Jumko je svojatao fabriku, očigledno je Kalinelu rekao da će to da proda njima, a kako je izgubio spor sa nama nije prodao. Jedini gubitnici su radnici i Bosilegrad, kaže Zaharijev.

  Država je, kažu, učinila sve da dovede investitora u Bosilegrad, uključujući i 750 hiljada evra subvencija za otvaranje 250 radnih mesta.

  Investitor, na svu sreću, nije povukao sredstva kroz ugovor o podsticajima, tako da nekih štetnih posledica po njega ili državu neće biti“, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE