"Politika najunosniji biznis u CG": Jedan FUNKCIONER na svakih 132 stanovnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Politika najunosniji biznis u CG”: Jedan FUNKCIONER na svakih 132 stanovnika

  U Crnoj Gori ima 4.659 javnih funkcionera, pokazuju zvanični podaci. Kada se uporedi sa brojem stanovnika, na 132 građanina dođe po jedan nosilac javne funkcije.

  Sagovornici Dana ukazuju da je taj broj preveliki za Crnu Goru i da je potrebna racionalna javna uprava.

  “Prema stanju iz elektronske baze podataka na dan 31. decembar prošle godine evidentirano je 4.659 aktivnih javnih funkcionera, kao i 1.443 državna službenika koji imaju obavezu podnošenja izveštaja propisanu posebnim propisima”, navodi se u izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije.

  Prema rečima Milana Radovića iz nevladine organizacije Građanska alijansa, broj javnih funkcionera je preveliki za ovako malu zemlju i naše ekonomske mogućnosti.

  “Crnoj Gori je potrebna racionalna javna uprava i realan broj državnih službenika i javnih funkcionera. Nova vlast je obećala racionalizaciju, ali se broj zaposlenih povećao”, kazao je Radović.

  Da je apsurd ovoliki broj funkcionera na oko 600.000 stanovnika, smatra i Vesko Pejak iz organizacije Alternativa Crna Gora.

  “Sve javne funkcije i svi državni poslovi mogli bi da se završe sa 500 do 1.000 ljudi. No, mi u Crnoj Gori imamo problem sa zvanjem i ordenjem i sa njima se štošta može kupiti, posebno glasovi. Tako da je popularno biti javni funkcioner, pa makar bio i predsednik ulaza u zgradi”, izjavio je Pejak.

  Doktor pravnih nauka, profesor Đorđije Blažić kaže da je preko 4.500 javnih funkcionera preveliki problem za Crnu Goru.

  Sindikalac Veselin Vujanović kaže da nije mali broj funkcionera u Crnoj Gori, te da to i građani tolerišu. On problematizuje broj političkih partija navodeći da smo i po tom pitanju lideri u Evropi.

  “To govori da je politika najunosniji biznis danas u Crnoj Gori. Ja na to ravnodušno gledam, jer je očito da je u ovakvom političkom društvu politika sve što nas okružuje, osim porodice. Ljudi se pre bave politikom nego možda biznisom, koji bi bio privlačniji logično u nekim proevropskim ili prozapadnim zemljama”, ocenjuje Vujanović.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE