Politika: Država do kraja godine povezuje staž

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Politika: Država do kraja godine povezuje staž

  Bivšim radnicima koji imaju rupu u stažu, zbog činjenice da im poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a firme su im u procesu privatizacije, restrukturiranja ili stečaju – država će povezati staž.

  Vlada Srbije odlučila je da do kraja godine produži rok za povezivanje staža osiguranja za sve bivše zaposlene koji su na dan 13. avgusta 2014. godine imali oznaku „u restrukturiranju“, a koji su stekli uslov za penziju, piše Politika.

  Isto važi i za bivše zaposlene nad kojima je stečaj otvoren u 2015, 2016. i 2017. godini, ali i za sve one koji u 2017. ispunjavaju uslove za penziju i kojima po tom osnovu prestaje radni odnos. Iako je prošle godine isticano da produženja roka za povezivanje radnog staža neće biti, država je odlučila da to učini i ove godine, jer je tokom prošle godine odziv radnika na koje se odluka odnosila bio mali. Iako je nesporno da imaju i po nekoliko godina neuplaćenih penzijskih i invalidskih doprinosa veliki deo, onih koji su radili u preduzećima u restrukturiranju i onima koja su otišla u stečaj, nije iskoristio šansu za povezivanje radnog staža zbog toga što ne želi da ide u prevremenu penziju koja donosi trajno umanjenje.

  Iz budžeta Srbije obezbeđen je novac za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se povezuje staž i to na najnižu mesečnu osnovicu. To je u principu bio i najveći razlog zbog koga se malo bivših zaposlenih javilo da reguliše staž.

  Izvor: Politika

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE