Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Policija San Franciska dobija „robote ubice“

  Vlasti San Franciska odobrile su gradskoj policiji upotrebu robota sa potencijalno smrtonosnim sposobnostima nakon žestoke rasprave, objavili su lokalni mediji i zvaničnici, prenosi agencija Anadolija.

  „San Francisko kronikl“ objavio je da je nakon rasprave u Nadzornom odboru koja je rezultirala sa osam glasova za i tri protiv, policija ovlašćena da koristi robote za uklanjanje bombi i izviđanje.

  Jedan od članova odbora, Rafael Mandelman, potvrdio je da je odbor doneo uredbu kojom se odobrava politika „koja reguliše finansiranje, nabavku i upotrebu određene tehnologije“.

  „Ovo uključuje sedam robota dizajniranih da neutralizuju bombe i obezbeđuju video izviđanje“, objavio je Mandelman na Twitteru.

  Protiv su bili Hilari Ronen, Din Preston i Šaman Volton, a Ronen je navela da je sramota to što su samo tri osobe „glasale protiv naoružavanja robota“.

  Din Preston je omogućavanje policijskoj upravi San Franciska da koristi robote za ubijanje ljudi ocenio kao uznemirujuće.

  Mandelman je istakao da je prema ovoj politici gradska policija „ovlaštena da koristi ove robote za izvođenje smrtonosne sile u ekstremno ograničenim situacijama kada je rizik od gubitka života za građane ili službenike neminovan i nadmašuje bilo koju drugu dostupnu opciju sile“.

  Iako nijedan od robota nije naoružan i policija ne planira da ih naoruža, Mandelman je naveo da u nekim situacijama, kao što su teroristički napadi ili masovne pucnjave, policija može koristiti robote s oružjem.

  On je dodao da policija u San Francisku koristi robote od 2010. godine i do sada nikada nisu korišćeni za primenu smrtonosne sile.

  „Postoji samo jedan slučaj u evidenciji da je robot za sprovođenje zakona korišćen da ubije nekoga, 2016. godine kada je policija u Dalasu upotrijebila robota da ubije snajperistu koji je ubio pet policajaca“, kazao je on.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE