Pokrenuo ŠTRAJK u Amazonu i ekspresno dobio OTKAZ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pokrenuo ŠTRAJK u Amazonu i ekspresno dobio OTKAZ

  Radnik Amazona koji je organizovao kolektivno napuštanje skladišta e-prodavca u Njujorku, optužujući kompaniju za neadekvatnu reakciju na pandemiju koronavirusa, dobio je otkaz već sledećeg dana.

  Kris Smols, pomoćnik menadžera koji je organizovao “pobunu”, izjavio je kako smatra da Amazon nije uspeo da preduzme adekvatne mere za zaštitu radnika u mnogim objektima, u trenucima kada su se mnogi Amerikanci preorijentisali na onlajn kupovinu.

  On je bio jedan od malobrojnih radnika skladišta u Staten Ajlendu koji su u ponedeljak u znak protesta napustili svoja radna mesta, zahtevajući bolje sigurnosne i finansijske uslove za zaposlene u vreme pandemije COVID-19.

  Kako tvrdi, Amazon je obavestio zaposlene da je u skladištu potvršen jedan slučaj zaraze virusom korona, ali da ih je bilo još koji nisu prijavljeni.

  Ubrzo po organizovanju štrajka, Smolsu je ekspresno raskinut ugovor posle pet godina rada u gigantu internet trgovine.

  “Amazon će radije da otpušta radnike, nego da se suoči sa potpunim promašajem po pitanju zaštite radnika, njihovih porodica, ali i celokupne zajednice”, rekao je Smols posle otkaza, a prenose američki mediji.

  “Ogorčen sam i razočaran, ali nisam šokiran jer, po običaju, Amazon gura problem pod tepih”, dodao je.

  Kompanija, sa druge strane, odbacuje njegove tvrdnje kao “prosto neosnovane”, ističući da je Smols nekoliko puta bio opomenut za “kršenje zabrane kontakta”, kao i da je otkaz dobio jer nije ostao kod kuće.

  Naime, tvrde u Amazonu, Smols je imao neposredan kontakt sa osobom zaraženom virusom korona, te je zamoljen da ostane kod kuće, na plaćenom odsustvu od 14 dana – mera koju, dodaju u Amazonu, primenjuju u svojim objektima širom sveta.

  Uprkos instrukcijama, on se pojavio u ponedeljak na poslu, čime je svoje kolege dodatno izložio riziku. Za kompaniju je to bilo neprihvatljivo i, uz dodatna kršenja zaštitnih mera, rezultat svega je raskid ugovora sa zaposlenim, saopšteno je iz Amazona.

  Amazon, takođe, tvrdi i da je u štrajku učestvovalo svega 15 od ukupno 5.000 zaposlenih u tom njujorškom skladištu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE