Dan posle korone: Kina već POKRENULA pogone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dan posle korone: Kina već POKRENULA pogone

  Kineska proizvodnja oporavlja se otkako su vlasti ublažile mere kontrole uvedene zbog pandemije koronavirusa i dopustile otvaranje fabrika, ali stručnjaci upozoravaju da privreda tek treba da se oporavi.

  Velika kineska industrijska preduzeća, njih 98,6 odsto, obnovila su proizvodnju, što je 15,5 procentnih bodova više nego 23. februara, saopštio je zvaničnik kineskog industrijskog i informacionog ministarstva Xin Guobin.

  On je rekao da preduzeća u glavnim kineskim industrijskim pokrajinama, Guandungu, Đangsuu, Džeđangu, Šandongu i Fuđenu ponovo rade punom snagom, prenosi CRI.

  Guobin je kazao da je u Hubeju, epicentru epidemije u Kini, 95 odsto glavnih industrijskih preduzeća obnovilo poslovanje, a 70 odsto zaposlenih se vratilo na posao.

  Kina nastavlja da podržava preduzeća pogođena epidemijom. Xin je rekao da je posebni kineski program zajmova za preduzeća tokom epidemije omogućio 200 milijardi juana za preko pet hiljada preduzeća.

  Kina je u februaru najavila da će ukinuti naplatu korporativnog društvenog osiguranja vrednog 500 milijardi juana. Zemlja je takođe namenila 103 milijarde juana sredstava u martu radi podrške ljudima koji žive u siromaštvu.

  A ekonomski oporavak?

  Kineski zavod za statistiku i Kineska federacija za logistiku i nabavke objavili su da je indeks nabavki porastao sa indeksa 35,7 u februaru na 52 u martu, na skali od 100 na kojoj indeks veći od 50 pokazuje povećanu aktivnost.

  Upozorava se međutim da najnoviji podaci “ne ukazuju na to da se ekonomska aktivnost u potpunosti oporavila” i da zemlja mora da razume ozbiljnost i složenost domaće i međunarodne ekonomske situacije i da se vrati poslu i proizvodnji i poveća domaću potražnju.

  Ekonomisti su upozorili da se ekonomija i dalje suočava sa izazovima. Proizvođači obnavljaju lance snabdevanja, a vlasti pokušavaju da spreče infekciju zaposlenih koji odlaze na posao.

  Prema navodima vlasti, dominantne državne industrije, poput čelika, blizu su normalne proizvodnje, ali proizvođači automobila i drugi privatni proizvođači kažu da rade ispod normalnog nivoa i da je potrebno obnoviti lance snabdevanja kako bi se oporavili.

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE