Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Griža savesti i priznanje bivšeg direktora Fejsbuka: Ja ne koristim to sr**e

  Bivši direktor Fejsbuka Čamat Palihapitija kritikovao je svoju bivšu kompaniju, rekavši da oseća „ogromnu krivicu“ zbog toga što je učestvovao u radu na „alatima koji razdiru društveno tkivo preko kojeg društvo funkcioniše“.

  Palihapitija je došao u Fejsbuk pre deset godina i postao potpredsednik za rast korisnika, dok nije dao otkaz 2011. godine. Tokom predavanja na Stanfordu nedavno je imao samo loše reči o svojoj bivšoj firmi i društvenoj ulozi FB.

  „Kratkoročne veze nastale pod naletom dopamina koje smo stvorili razaraju način na koji društvo funkcioniše. Nema pristojnog diskursa, nema saradnje, imamo dezinformaciju, neistinu“, rekao je on i dodao:

  „I ovo nije američki problem. Ovde se ne radi o ruskim oglasima. Ovo je globalni problem.“

  On je naveo primer iz Indije, kada se lažno upozorenje na grupu otmičara proširilo i izazvalo linčovanje sedmoro ljudi.

  „To je ono s čim imamo posla. Zamislite to dovedeno do ekstremne forme, kad loši akteri mogu da manipulišu velikim grupama ljudi da učine šta god oni žele. To je zaista loše, vrlo loša situacija.“

  On je, međutim, kasnije spustio loptu i rekao da FB „uglavnom čini dobro za svet“. Iz griže savesti, on se nada da će novac zarađen u Fejsbuku iskoristiti za dobrobit društva.

  „Ne mogu da ih kontrolišem, ali mogu da kontrolišem svoju odluku, a to je da ne koristim to sr**e. Mogu da kontrolišem odluku svoje dece, a to je da im ne dozvoljavam da koriste to sr**e.“

  On je pozvao i publiku da preispita svoj odnos prema društvenim mrežama.

  „Vas programiraju, iako to ne shvatate. To je bilo nenamerno, ali sada morate da odlučite koliko toga ćete im dati.“

  Prošle nedelje je suosnivač Fejsbuka Šon Parker takođe kritikovao društvenu mrežu zbog načina na koji „zloupotrebljava slabost u ljudskoj psihologiji“. Ni Parker takođe ne koristi Fejsbuk zbog „prigovora savesti“.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE