Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Virtuelni vodiči kroz muzeje za đake (jer dok dočekamo renoviranja oni već završe školu)

  Ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su danas sporazum kojim počinje rad na realizaciji projekta e-muzej, virtuelnog prikaza kulturnog blaga Srbije.

  Ova platforma namenjena je đacima osnovnih i srednjih škola koji će na savremeni način moći da se upoznaju sa kulturnim sadržajima koje obrađuju u školi, objasnio je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

  Osnovne stvari za projekat biće pripremljene za 2018. godinu, a cilj je da što više institucija kulture bude obuhvaćeno digitalnom obradom.

  „Deca treba da se upoznaju sa tim, da dožive, mentalno, vizuelno i intelektualno sve ono što čini neodvojivi deo našeg identiteta i samu srž kulturne baštine“, rekao je Vukosavljević.

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da ovaj projekat sumira razvoj IT sektora i razvoj digitalnog doba kada su u pitanju škola, ustanove, baština.

  „Mladi često nemaju novca da dođu, da obiđu naše ustanove kulture, ovo je način da im kroz vizuelni prikaz kulturno blago bude dostupno, a sa realizacijom počinjemo prvo u Beogradu“, rekao je Šarčević.

  Kako kaže, e-muzej je koristan i za decu u seoskim i malim sredinama, koja na taj način samo uz pomoć računara mogu da upoznaju jedan novi svet.

  „Najpre ćemo ovo sve pokrenuti kod nas, pa posle možemo da uđemo i u svetsku mrežu. Današnji akt je način da napravimo prirodni savez, odnosno da krenemo da elektronski predstavljamo razna kulturna dobra, jer će na taj način mladi iz Srbije moći da prepoznaju dela kada se nađu u prilici da stoje ispred njih“, rekao je Šarčević.

  Servis e-muzej biće zvanično pokrenut tokom 2018. godine, a prvi će biti dostupan Vojni muzej, kao i drugi muzeji koji se najčešće nalaze na rutama đačkih ekskurzija.

  Tehnički, servis je zamišljen kao digitalni vodič koji predstavlja ustanovu kulture virtuelno, kao građevinu, ali i svaki artefakt posebno, tekstualno i multimedijalno.

  Servis će biti dostupan preko računara, mobilnih telefona, a jedini preduslov za korišćenje je pristup internetu.

  Izvor: Večernje novosti/agencije

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE