Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pojeftinjuje dozvoljeni minus?

  Dozvoljeni minus i dalje je najskuplji bankarski proizvod, ali ohrabruje podatak da su banke počele da smanjuju kamatne stope za njegovo korišćenje. Očekuje se i da će narednih meseci popularna pozajmica po tekućem računu biti još jeftinija.

  Od 27 banaka koje su odobravale ovaj vid pozajmice, 22 banke su smanjile kamatne stope. Pri čemu je osam banaka smanjilo kamatne stope za preko pet procentnih poena, a od kojih su tri banke to učinile za preko 10 procentnih poena. U narednom periodu može se očekivati dalje smanjenje kamatnih stopa na sve dinarske plasmane banaka, uključujući i kamatne stope na dozvoljena prekoračenja, imajući u vidu da je Narodna banka Srbije u martu smanjila referentnu stopu na 3,25 odsto – kažu za „Blic“ u Narodnoj banci Srbije.

  A od banke do banke razlikuje se iznos koji će klijent da odvoji za dozvoljeni minus. Kamatne stope kreću se od 19,47 odsto pa do 36,15 odsto, a postoji i jedna banka koja ne naplaćuje ovu uslugu. U slučaju da klijent uđe u nedozvoljenu zonu, odnosno da troši preko odobrenog iznosa pozajmice po tekućem, kamatne stope idu i do 71,81 odsto. Pri tom, ako je duže u nedozvoljenoj zoni rizikuje i da bude evidentiran u Kreditnom birou, a time narušava reputaciju i mogućnost da se zaduži u budućnosti.

  Kada je reč o kašnjenju, od pet miliona tekućih računa u korišćenju, vlasnici 237.623 ne izmiruju na vreme svoje obaveze. Da je ovo popularna pozajmica svedoči i potadak da su građani u minusu 390,6 miliona evra, koliki je ukupan iznos dozvoljenog prekoračenja.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE