Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pod lupom 2.000 doktorata sa privatnih fakulteta

  Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) dovela je u pitanje diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim fakultetima u Srbiji, piše list „Večernje novosti“ u današnjem izdanju.

  U tekstu „Pod lupom 2.000 doktorata“, list piše da su u pitanju predavači sa Univerziteta „Singidunum“, „Megatrend“, „Union Nikola Tesla“, visokih strukovnih škola i drugih privatnih fakulteta.

  List dodaje da su kontrolom diploma profesora, docenata i asistenata dovedene u pitanju i diplome studenata koje su oni ocenjivali, kao i kvalitet studijskih programa na kojima predaju.

  Član KAPK profesor Miroljub Milivojčević kazao je da su u pitanju „nevažeće diplome jer su ih izdale ustanove koje nikada nisu dobile rešenje o utvrđivanju uslova za obnavljanje delatnosti magistarskih ili doktorskih studija“.

  Oštećeni profesori za list su naveli da je problem nastao kada je u postupku reakreditacije KAPK odlučio da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija, što je, kako su naveli, nemoguće za one koji su diplomirali pre uvođenja „Bolonje“.

  U rešavanje problema uključilo se i Ministarstvo prosvete koje je kazalo da je zatražilo mišljenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ali i međunarodnih institucija.

  Kako navode oštećeni, „posao prosvetne inspekcije je da proverava da li visokoškolske ustanove ispunjavaju sve uslove na osnovu kojih su akreditovane, a za 12 godina ni u jednoj od tih ustanova nije utvrđen problem sa diplomama koje se sada osporavaju“.

  Izvor: Beta

  Foto: Megatrend

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   Problem 2000 doktorata biće rešen kao što je rešen problem sa doktoratima plagijatima Šapića, Malog, Stefanovića, Tabakovićke, Tončeva itd iza kojih stoje visoke političke ličnosti, tj. država. Rešiće se po principu "... trla baba lan da joj prođe dan...".

  • СЕНОВИЋ

   Дрште муфтију.

  • Stefan Milovanovski

   U četvrtak je direktorica Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu dr Jelena Damnjanović dobila mejl sa dokazima da je 70% njenog doktorata plagijat. ZAŠTO NOVINARI OVO NE ISTRAŽE?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE