Počinje najveći RESTAURACIJSKI PODUHVAT u istoriji uživo PRED PUBLIKOM (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počinje najveći RESTAURACIJSKI PODUHVAT u istoriji uživo PRED PUBLIKOM (VIDEO)

  Amsterdamski Rijksmuseum počinjev restauraciju slavne Rembrantove „Noćne straže“. Ovo je najveći restauracijski poduhvat u istoriji, koji će se odvijati iza staklenog zida u počasnoj galeriji muzeja, pred očima posetilaca.

  Restauracija ogromnog platna, jednog od najpoznatijih dela na svetu, prenosiće se direktno i na internetu, kako bi svi mogli da je gledaju, prenosi N1.

  Nazvana „Operacija Noćna straža“, projekat koji košta nekoliko miliona evra, prvi je takav u istoriji. Reč je o „istraživačkom radu i najvećoj i najkompletnijoj restauraciji Rembrantovog

  Posetioci će sada moći da prate poteze restauratora u staklenom boksu napravljenom posebno za tu priliku.

  Holandski slikar Rembrant Van Rajn (1606.-1669.) primio je 1642. narudžbu od kapetana amsterdamske gradske straže Fransa Baninga Koka da naslika pripadnike straže.

  Slika, čiji je pravi naziv „De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren“ (Družina kapetana Fransa Baninja Koka i poručnik Bilem van Rujtenburg), visoka je 3,8 metara, dugačka 4,5 metra i teška 337 kilograma, a poslednji put je restaurisana pre više od četrdeset godina, nakon napada 1975. kada je isečena nožem.

  Nakon toga stručnjaci su primetili da se na nekim delovima slike gubi boja, posebno oko mesta oštećenog nožem.

  „Primetili smo poslednjih godina kako se na donjem delu slike pojavljuje beli sjaj. Želimo otkriti o čemu je reč i što bolje restaurisati sliku“, objasnio je direktor muzeja Tako Dibits kada je u oktobru najavio restauraciju.

  Kako bi to učinili, stručnjaci će proučiti sliku uz pomoć fotografija visoke rezolucije i uz pomoć analize platna i svakog sloja boje i laka, pri nego što odrede najbolje tehnike restauracije.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE