Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Google, softver (Pixabay)

  Počinje maratonski antimonopolski proces protiv Gugla

  Internet gigant Gugl započinje maratonsku pravnu bitku na saveznom sudu, gde se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač u svetu.

  Gugl će tokom 10 sedmica s više od 100 svedoka pokušati da uveri sudiju Amita P. Mehtu da je veliki pravni postupak koji je započelo Ministarstvo pravosuđa neosnovan.

  Suđenje u Vašingtonu predstavlja najveći američki antimonopolski proces započet protiv velike tehnološke firme otkako se ministarstvo „okomilo“ na Majkrosoft pre više od dve decenije zbog prevlasti njegovog operativnog sistema Windows.

  Guglov slučaj se zasniva na tvrdnji vlade da je tehnološki gigant nepošteno ostvario dominaciju svog internet pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja i drugim firmama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost u tržišnoj utakmici.

  Godišnjim uplatama milijardi dolara Eplu i drugim kompanijama, Gugl je osigurao status standardnog pretraživača na telefonima i internet pregledačima, a navodno je i gušio nove firme pre nego što su uopšte dobile priliku da se razvijaju.

  Ta premoć učinila je Alfabet, holding kompaniju u čijem je vlasništvu Gugl, jednom od najbogatijih firmi na svetu, kojoj oglasi pri pretraživanju donose 60 odsto prihoda, daleko više od zarade koju donose druge aktivnosti poput YouTubea ili uređaja s operativnim sistemom Android.

  Desetine američkih saveznih država, predvođeni Koloradom, takođe su se pridružile pravnoj bici, iako je sudija Mehta odbacio neke njihove argumente da je Gugl u rezultatima svojih pretraživanja internet stranice poput Yelpa i Expedie nezakonito postavljao na niža mesta.

  Najveća navodna žrtva u slučaju su konkurentski pretraživači, koji tek moraju da nadoknade Guglov tržišni udeo, poput Majkrosoftovog Binga ili pretraživača DuckDuckGoa.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE