Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plenković oduševljen rastom BDP: Najbolji smo u EU

  Imamo rast od 10,7 od sto u prvih 10 meseci ove godine, rekao je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković komentarišući rast BDP prema izveštaju Državnog zavoda za statistiku.

  Plenković je rekao da je ovo najveći rast od kada imamo Hrvatsku. Ovakav rast BDP pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i sveobuhvatan oporavak hrvatske privrede, rekao je Plenković.

  „Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP u trećem kvartalu među 21. članicom EU za koje zasad znamo detalje“, rekao je Plenković.

  Sve ćemo učiniti, kazao je, da rast na kraju godine bude barem devet odsto.

  „Doprinos ovom rastu očekivano je dao izvoz roba i usluga, a to se najviše odnosi na turističku sezonu. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bićemo sigurni među prve tri članice EU po rastu BDP u 2021. godini“, kazao je Plenković.

  „Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovo za koji mesec i da u celosti ocenimo uspeh“, kazao je premijer.

  Podsetimo, DZS je objavio prvu procenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

  To je drugi najveći skok nakon rekordnih 16,5 odsto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je privreda čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tokom koje je BDP pao četiri tromesečja zaredom.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE