PLATE U REGIONU: Slovenci ubedljivi, Srbija "prešišala" BiH

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PLATE U REGIONU: Slovenci ubedljivi, Srbija “prešišala” BiH

  Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosečne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

  Podaci iz Slovenije su pokazali da je krajem 2017. godine prosečna neto mesečna zarada u toj zemlji porasla na 1.062 evra, što je nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

  Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabeležen rast prosečne mesečne zarade, prenela je agencija Anadolija.

  Nakon Slovenije sledi Hrvatska u kojoj, prema najnovijim podacima, prosečna plata iznosi oko 835 evra. Sledi Crna Gora u kojoj je, prema najnovijim podacima Monstata, prosečna plata poslednjeg meseca 2017. godine iznosila 512 evra.

  Posle Crne Gore, najviša prosečna primanja su zabeležena u Srbiji gde je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto plata u decembru 2017. godine iznosila 54.344 dinara, odnosno 459 evra, što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

  Najniže prosečne plate u regionu Balkana zabeležene su u BiH i Makedoniji. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna plata u decembru 2017. iznosila je 862 konvertibilnih maraka, ili 440 evra.

  U Makedoniji je u novembru 2017. godine prosečna neto mesečna zarada bila je 377 evra.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE