Plac za kunu, besplatni vrtić: Malo mesto u Istri ima sve više stanovnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plac za kunu, besplatni vrtić: Malo mesto u Istri ima sve više stanovnika

  Dok mnogi gradovi i opštine u Hrvatskoj beleže pad broja stanovnika, u jednom mestu u Istri slika je sasvim drugačila – broj stanovnika im je povećan za četiri odsto.

  u Balama u Istri demografsku formulu preuzimaju susedne opštine i kreću u zalet naseljavanja.

  U tren oka prodale su se sve parcele za kunu u Balama, javila je reporterka Nove TV Lina Dollar. Razgovarala je s načelnikom opštine Bale, Edijem Pastrovicchiom, koji je rekao da više nema slobodnih parcela.

  “Javilo nam se nekih trinaest mladih porodica, ali spremamo novu zonu, tako da ćemo uskoro opet imati na raspolaganju i uskoro opet idemo s konkursom”, najavio je Pastrovicchio.

  Većina je onih koji su se javili su iz Bala, ali 30 odsto ih je stiglo sa strane.

  Načelnik Bala prisetio se kako su pre deset godina počeli s paketom mera za demografsku obnovu, pa tako, primera radi, porodice dobijaju 10.000 kuna za svaku novorođenu bebu, jaslice i vrtić za svu decu su besplatni, od ove godine besplatna je i marenda za osnovce, kao i radne beležnice i produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinansiraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno 1.000 kuna.

  U sklopu Projekta prava gradnje za mlade porodice dodjeljuju se opštinske parcele za gradnju porodičnih kuća.

  Prošle godine izgrađene su jaslice, a prošireni su kapaciteti vrtića. Načelnik opštine kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja grada broj dece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću.

  “To su sigurno mere koje doprinose da ljudi ostaju u mestu i da se dosele novi i verujem da je to projekat koji se može kopirati na nivou cele države – normalno, ako ima novca za to”, zaključio je Pastrovicchio.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE