PKS savetuje - maksimalni oprez prilikom izvoza u Rusiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS savetuje – maksimalni oprez prilikom izvoza u Rusiju

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je posle izbijanja rata u Ukrajini u februaru, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena idućeg meseca za četvrtinu, a da su izvezene količine robe za 38 odsto manje u odnosu na mart 2021.

  Čadež je za današnji Kurir rekao i da je drumski prevoz robe do Rusije danas znatno skuplji – 70 do 100 odsto u odnosu na početak godine, a za neke proizvode i više.

  “Roba do ruskih kupaca putuje dvostruko duže nego ranije – i po mesec dana, uz stalnu promenu ruta uz veliku neizvesnost šta kamione očekuje na graničnim prelazima iz EU ka Rusiji i Belorusiji, na kojima se zadržavaju i po sedam do deset dana”, kazao je predsednik PKS.

  Platni promet funkcioniše, za sada

  Čadež je objasnio da platni promet za sada funkcioniše, ali da je često usporen zbog pojačanih kontrola, kao i da je sa svakim novim paketom sankcija EU sve više ruskih banaka isključenih iz Svift (SWIFT) mreže.

  “Zbog nemogućnosti osiguranja robe pri transportu, potencijalnih teškoća u naplati kompanijama i rizika od pogoršavanja uslova trgovine, savetujemo maksimalni oprez prilikom izvoza, posebno većih količina robe”, naglasio je on.

  Istakao je da se ruska rublja stabilizovala u poslednje dve nedelje, odnosno da se vratila na nivo pre ukrajinske krize, što “nije nebitno za konkurentnost naših proizvoda na tamošnjem tržištu”.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE