PKS: Čak 96 odsto privrednika NE PLANIRA otpuštanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS: Čak 96 odsto privrednika NE PLANIRA otpuštanja

  Većina privrednika u Srbiji procenjuje da će drugo tromesečje ove godine biti prekretnica u privrednom oporavku i doprineti planiranom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) između pet i šest odsto, saopštila je Privredna komora Srbije.

  Očekuje se rast prometa, izvoza, investicija, stabilna ili veća zaposlenost, dok je tražnja na domaćem tržištu i dalje glavni uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, pokazala je aprilska anketa PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

  Istraživanje je obuhvatilo 1.272 privredna subjekta sa 255.000 radnika, a prošle godine zajedno su dostigli izvoz vredan pet milijardi evra, što je gotovo trećina ukupnog izvoza iz Srbije.

  Više od polovine anketiranih očekuje veći promet u drugom kvartalu u odnosu na početak ove godine, a manji promet 11 procenata anketiranih. Privrednici su optimisti i u pogledu realizacije izvoznih poslova – polovina očekuje rast, a 40 odsto predviđa nepromenjen obim izvoza.

  U prva tri meseca 2021. godine investiralo je 44 odsto anketiranih kompanija. U poređenju s realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 75 odsto firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija.

  Očekivanja privrednika za drugi kvartal 2021. godine su pozitivna: 90 odsto ispitanika planira isti ili veći obim ulaganja, najviše u opremu.

  Analiza PKS ukazuje da se s najvećim investicionim izazovima suočavaju mikro preduzeća, u kojima svega petina ispitanika očekuje rast investiranja, za razliku od srednjih i velikih preduzeća, od kojih polovina najavljuje više ulaganja u drugom kvartalu 2021. godine.

  Među anketiranima je 47 procenata reklo da smatra da ima dovoljno sredstava za finansiranje poslovanja, a najviše koriste sopstvena sredstva (80 odsto) i kredite (17 odsto), prenela je PKS.

  Od početka godine zaposlenost je stabilna, 85 odsto anketiranih održalo je ili povećalo broj zaposlenih, dok 96 procenata ne planira otpuštanje.

  Epidemiološki rizici i dalje prisutni

  Komora je dodala da posledice pandemije i dalje trpe uslužni sektor, turizam, ugostiteljstvo, organizacija zabavnih događaja, putnički saobraćaj i mnogi drugi mali biznisi.

  Kako je ukazano, ključni izazov ekonomske politike Vlade Srbije ostaje postizanje optimalnog balansa podrške privredi i očuvanja makroekonomske stabilnosti, kao osnove kreditnog rejtinga i poverenja investitora.

  “Bez obzira na globalni optimizam i ubrzan proces vakcinacije u SAD i Evropi, epidemiološki rizici su i dalje prisutni, posebno zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u Indiji”, navela je PKS.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE