Pandemija POREMETILA tržišta, tehnika POSKUPELA i do 80 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija POREMETILA tržišta, tehnika POSKUPELA i do 80 odsto

  Pandemija je dovela do poskupljenja mnogih proizvoda, a na ovoj listi, po oceni potrošačkih organizacija, visoko mesto zauzimaju raličiti tehnički uređaji, kompjuteri, veb kamere, televizori, potvrđuje i istraživanje nemačkog potrošačkog portala “Testberiht”, sprovedeno od maja 2019. do febrauara 2021.

  Na poskupljenja je, kako piše Dojče vele, uticalo više faktora. Prvo slaba ponuda, zbog prvog zatvaranja u Kini, potom i rast tražnje zbog rada od kuće, da bi na kraju došli i logistički problemi.

  Portal navodi da u doba korone više nije važilo pravilo o padu cena novih modela televizora, laptopova ili štampača nekoliko meseci posle isporuke na tržište.

  Kako se navodi, kompjuteri su u proseku poskupeli za 79 odsto, a štampači za 19 procenata. Zbog promenjenog načina života došlo je i do rasta cena kuhinjskih uređaja i to u proseku za 25,4 odsto, a najviše kod mašina za pranje sudova koje su bile skuplje za petinu u odnosu na vreme pre krize. Višu cenu imale su i sprave za vežbanje, toplomeri, aparati za šišanje.

  U Srbiji slična istraživanja nisu rađena, ali zvanični podaci govore da se od početka zdravstvene krize kupovina računarske opreme i tehničkih uređaja preko interneta uvećala za 50 odsto.

  Trgovci su se velikim delom prebacili na onlajn prodavnice, a najveća potražnja za ovom vrstom robe bila je u prvim danima početka pandemija zbog prelaska na rad od kuće i nastavu na daljinu.

  Eva Stuber iz Instituta za istraživanja trgovine u Kelnu, rekla je za Dojče vele da je za formiranje cena mnogih proizvoda, poput laptopopova ili bicikala, odjednom manje važna konkurentnost nego dostupnost na tržištu.Kako je istakla, odjednom više ne važi taj princip, pa električnim uređajima padaju cene posle nekoliko meseci na tržištu.

  Do sličnog zaključka došao je i potrošački forum “Mydealz”, koji je, od 15. februara 2020. do istog datuma ove godine, uporedio cene 550 slučajno izabranih proizvoda. Došli su do zaključka da je više od polovine proizvoda poskupelo.

  “Pandemija korone izbacila je tržišta iz ravnoteže”, rekao je osnivač te firme Fabijan Spielberger. Poskupeli su i pribori za jelo, posuđe i čaše, kao i filmovi i video-igre.

  On je objasnio da je korona izazvala logističke probleme, teškoće u snabdevanju i iznenadni rast tražnje. Kako je rekao, trenutno pobeđuje onaj ko ima dobru logistiku i stvarno može da isporuči proizvod, pa i po punoj ceni.

  Ipak, stručnjaci zakljuju da je kod pojedinih kategorija vidljiva normalizacija. Tako su cene kamera ponovo pale, mada još nisu na nivou pre krize.

  Izvor: Politika

  Foto: freepik.com

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE